Hudba 2023 podle britského Wire. Jaká alba jsou znamením doby podle angloamerických publicistů a kurátorů? Sedmé nebe s Pavlem Klusákem

14. prosinec 2023

Výroční žebříčky jsou výbornou příležitostí objevovat výjimečnou hudbu, jak na ni poukazují renomovaní a vlivní novináři, organizátoři, hudební historikové a kurátoři. Co pokládají za silná jména a tendence autoři z řady zemí sdružení kolem časopisu pro „dobrodružství se současnou hudbou“ Wire?

Pavel Klusák uvádí a komentuje hudbu z čerstvého listu alb roku: stále relevantní indie rock Yo La Tengo, neoritualisty Natural Information Society, ansámbl pro afroamerickou historii, poezii a aktivismus Irreversible Entanglements, trumpetistku nové generace Jaimie Branch, terénní nahrávky ve speciální spolupráci dua Philip Jeck a Chris Watson. Skladatelka Cassandra Miller přetavuje inspiraci Beethovenovým smyšcovým kvartetem do intimní skladby o naslouchání a vnímání hudby Thanksong; v pořadu zní i hudba Mariny Herlop a elektronických kolážistů Matmos.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.