Husí kůže a dojetí. Umělá inteligence promluvila hlasem Karla Gotta. Zavzpomínejte s námi

14. červenec 2023

Rozsáhlou autobiografii Karla Gotta Má cesta za štěstím měli fanoušci možnost otevřít až více než rok a půl po jeho odchodu. Řadě z nich zněl přitom v uších jeho specifický a nezaměnitelný hlas. Dnes Karel Gott promlouvá znovu – díky umělé inteligenci, která jeho hlasem knihu pamětí načetla. Unikátní projekt ČRo přišel představit producent Lukáš Sapík. Jak namluvený text vznikal? A jak na myšlenku vrátit Karla Gotta do éteru reagovala jeho manželka Ivana? Poslechněte si.

„K dispozici jsme měli velkou část pořadů Karla Gotta Zpátky si dám tenhle film. Ty jsme doplnili přepisem, spárovali a pak se zjednodušeně řečeno jednotlivá písmenka rozstříhala. Pak už stačilo jen stroji dát nový text a písmenka se spárovala do nových slov,“ vysvětluje kreativní producent projektu Gott navždy Lukáš Sapík.

Myšlenkou vrátit Karlu Gottovi hlas byla z počátku překvapená i jeho manželka Ivana Gottová. „Spíše ji ale překvapilo, že by vůbec něco takového bylo možné, protože my jsme ji poprvé s tímto nápadem oslovili zhruba před rokem, tedy v době, kdy se ještě o umělé inteligenci zdaleka tak nemluvilo,“ dodává producent. Co manželku Karla Gotta přesvědčilo?

Karel Gott, ikona české populární hudby, by dnes oslavil 84. narozeniny. Zavzpomínejte s námi.

Četbu na pokračování z pamětí Karla Gotta v podání Igora Bareše a umělé inteligence můžete poslouchat na webu Dvojky nebo v aplikaci můjRozhlas každý den po 22. hodině až do konce prázdnin. První série 24 dílů je k poslechu celá již nyní.

Spustit audio

Související