Hvězdárna v Třebíči má nový dalekohled. Postavil ho amatérský astronom

17. leden 2014

Třebíčská hvězdárna má nový dalekohled. Vlastníma rukama ho vytvořil astronom Josef Fortelný, který se o vesmír zajímá celý svůj život. Dalekohled skládal do posledního šroubku. Použil čočky nalezené v zaprášeném skladu a inspiraci čerpal na hvězdárně ve Vyškově.

„Řekl bych, že tímto dalekohledem se dají vidět galaxie ve vzdálenosti tak 10 miliard kilometrů,“ říká Josef Fortelný a doplňuje:

„Tam letí světlo čtyři roky. Z toho si můžete udělat představu o těch vzdálenostech.“

Třebíčská hvězdárna prošla velkou opravou. Nový kabát dostala původní dřevěná observatoř a ve staré zděné pozorovatelně je po letech právě nový dalekohled.

Opravená je také výsuvná střecha, která už byla tak zarezlá, že nešla ani otevírat. Uvnitř hvězdárny bude navíc i bezpečněji, řekla Českému rozhlasu ředitelka Jarmila Pavlíčková.

„Protože byla dřevěná, tak se už dá se říct rozpadala. Nehledě na to, že jsme tam v loňském roce měli uhnízděné vosy, které vylítly zrovna, když jsme tam měli děti z mateřské školky, to nebylo moc příjemné. Teď je celá plechová, aby to bylo bezpečné,“ vysvětluje.

Hvězdárna ve Švabinského ulici v Třebíči je otevřená každé úterý a pátek od 16 hodin. Slavnostní otevření je dnes v 17 hodin.

autor: Michal Malý
Spustit audio