Hygienici kontrolují letní tábory. Zatím žádná závažná pochybení

31. červenec 2022 22:00, aktualizováno

Jak se vaří v kuchyni, kde děti spí a kde se myjí? To a další věci sledují hygienici při kontrolách letních táborů. V Plzeňském kraji jsou v terénu několikrát týdně. Letošní rok zatím hygienici žádné velké přestupky nezpozorovali.

Pracovníci hygieny kontrolují ubytovací prostory dětí, kuchyň a stravování nebo také umývárny na letních táborech. V ubytovacím prostoru je nutné, aby měly děti své věci izolovány od vlhka. V jídelně by měly mít přístup k pití. Děti v táboře u Kolince na Klatovsku mají po jídle služby na úklid. Utírání stolů a zametání některé dokonce baví.

Dva roky už hygiena na závažné problémy nepřišla

Nejčastějším přestupkem je letos pozdní ohlášení zotavovacích akcí. Organizátoři by akce měli nahlašovat alespoň měsíc před zahájením. „Letos jsme kromě ohlášek žádné závady neměli. V předešlých letech to byly nejčastěji třeba zamražené zbytky od oběda,“ uvedla Michaela Lejsková z krajské hygienické stanice.

Hygienici kontrolují tábory

Stanový tábor u Kolince na Klatovsku navštěvuje hygiena každý rok. „Chodí k nám pravidelně, protože jsme zotavovací akce nad 30 lidí. Vždy jsou to jisté obavy, ale už máme zkušenosti,“ sdělil hlavní vedoucí Jan Marek. Na tomto dětském táboře měli organizátoři vše v pořádku a od hygieny dostali pochvalu.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio