Hypoglykemie znamená nízkou hladinu cukru v krvi. Je to nejčastější komplikace při léčbě cukrovky

14. listopad 2023

Cukrovka je onemocnění, kterého si ze začátku ani nevšímáte, ale pak vás může zlomit. Diabetologové apelují, abychom rizika cukrovky, která se šíří jako epidemie, nepodceňovali. Dnes je Světový den diabetu, a proto se na diabetes a s ním související hypoglykémii a hyperglykémii, spolu s možnými dopady i na naše srdce, zaměříme detailněji. 

Doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D., diabetoložka Fakultní nemocnice Hradec Králové, je hostem rozhlasové poradny na téma: hypoglykémie a hyperglykémie při cukrovce.

Alena Šmahelová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mám pocit, že o diabetu mluvíme v médiích velmi často, ale místo toho, aby nemocných ubývalo, tak jich přibývá. Čím to je?
Je to tak, cukrovkářů přibývá. Máme diabetiky druhého typu, těch je nejvíce, zhruba 95 procent ze všech, a ti přibývají přímo skokově. Souvisí to mimochodem i se zvyšujícím se věkem, ale především s nesprávnou životosprávou. Ale přibývá nám i pacientů, kteří mají diabetes prvního typu. Tedy velmi mladí lidé. Cukrovka je globálně problém celosvětový a nás samozřejmě neminula.

Cukrovka je dnes už poměrně snadno a velmi dobře léčitelné onemocnění. Pokud ovšem pacient spolupracuje při své léčbě.
Doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D., diabetoložka Fakultní nemocnice Hradec Králové

Léčba cukrovky stojí ročně 45 miliard korun a zabírá celou desetinu všech prostředků ve zdravotnictví. Je to možná i tím, že se v posledních letech věnuje této nemoci opravdu velká pozornost?
Jednak je to tím, že jí věnována pozornost, to určitě. Ale ne všechny země a geografické oblasti si to samozřejmě mohou dovolit. Tady si dovolím s pýchou říci, jak to sleduji během desetiletí, že Česká republika je skutečně na světové špici.

Čtěte také

Ať už se to týká péče o diabetiky jako takové, o vyhledávání pacientů, kterým je diagnóza včas stanovena, ale jde také o poskytnutou péči a léky či pomůcky. Technologické pomůcky, které mají pacienti, jsou nesrovnatelně lepší a úplně někde jinde, než byly před pěti či deseti lety.

V léčbě cukrovky se za posledních 15 let objevilo na 50 nových látek kombinací a léků. Tedy tento obor jde opravdu rychle dopředu. Stále se něco zkouší a vymýšlí, ale zatím asi neplatí, že si vezmeme tabletku a cukrovka zmizí.
Ona nezmizí. Je to ale tak, že cukrovka je dnes už poměrně snadno a velmi dobře léčitelné onemocnění. Pokud ovšem pacient spolupracuje při své léčbě. Ale neumíme ještě cukrovku úplně vyléčit. Nicméně existují léky, které dnes s diabetology sdílí například i kardiologové a nefrologové. Protože příznivě ovlivní i pacienty, kteří nemají na diabetes.

Tedy v souvislosti s vývojem nových antidiabetických léků vidíme, že jejich účinek je mnohem širší, koneckonců zapadá do toho kontextu metabolických onemocnění. Cukrovka je metabolické onemocnění a jako takové samozřejmě postihuje spoustu orgánu v těle, například srdce či ledviny.

Čím déle cukrovka trvá, tím je vyšší riziko možných komplikací. Souvisí to s vyšší hodnotou cukru v krvi, který poškozuje cévní stěnu.
Doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D., diabetoložka Fakultní nemocnice Hradec Králové

Takže je dobré si uvědomit, že když má člověk cukrovku, tak s tím souvisí i řada následných onemocnění a nemůžeme před tím zavírat oči.
Určitě. A čím déle cukrovka trvá, tím je vyšší riziko možných komplikací. Souvisí to s vyšší hodnotou cukru v krvi, který poškozuje cévní stěnu. A jak víme, cévy jsou všude po celém těle a to pak může mít za následek i poškození tkání a jejich funkce. To se týká mozku, srdce, ledvin, tepen, dolních končetin, ale i nervového systému. Ten hraje velmi důležitou funkci při těch komplikacích.

Čtěte také

Když se řekne hypoglykémie, co to znamená?
Hypoglykémie znamená nízkou hladinu cukru v krvi. Je to nejčastější komplikace léčby cukrovky. To ale neznamená, že se týká úplně všech pacientů, protože někteří mají léky, které hypoglykemii nevyvolávají.

Z hypoglykémie mají obavy pacienti, kteří užívají inzulin. To jsou všichni diabetici prvního typu, ale i poměrně velká část, řekněme kolem 20 až 30 000 pacientů s cukrovkou druhého typu. Těm již selhala vlastní tvorba inzulinu natolik, že ho potřebují doplňovat zvenčí. Není to tedy úplně malý počet pacientů, kterých se to může týkat.

Je pravda, že hypoglykémie může postihnout i člověka, který nemá cukrovku?
Tam je to trošku jinak. Jde třeba o vrcholové sportovce, kteří nedbají na doplňování hladiny krevního cukru při vytrvalostním výkonu. Ale mají obranný mechanismus, který funguje naprosto bezchybně a organismus včas reaguje a rychle doplní cukry.

Čtěte také

Poznáme člověka, který má těžkou hypoglykémii?
Určitě ano. Většinou hypoglykemii pacient pozná sám na sobě, projevuje se třeba slabostí, hladem, pocením, rychlou srdeční akcí, neklidem. A pomůže si sám, vezme si něco sladkého, co označujeme jako krátký cukr. Ale pak se musí ještě najíst, chleba nebo rohlík, tedy komplexní sacharid, aby si hladinu cukru v krvi doplnil na delší dobu.

Ale co se týče těch těžších stavů, ty nejsou úplně časté, ale týkají se pacientů, kteří už pak nerozpoznají takzvaně lehké hypoglykemie. Dostanou se do stavu poruchy vědomí a už si takovou jednoduchou první pomoc nejsou schopni sami provést, a my jim musíme pomoci.

Pacient se může chovat zmateně, mimochodem, je to někdy problém u starších pacientů, kdy nevíme, jestli je to problém třeba nějakého mentálního postižení, například demence, nebo jestli je to už projev hypoglykémie. Ti lidé mohou působit dezorientovaně, mohou až ztratit vědomí, takže mohou působit jako pacient s epilepsií.

Čtěte také

Každý by měl mít u sebe nějakou průkazku či kartičku, že je diabetik. A pak je ta situace jasná. Dnes už běžně nosí pacienti s sebou také glukometry, přístroje na změření glykemie, krevního cukru, třeba z bříška prstu.

Je pravda, že s cukrovkou souvisejí i poruchy sexuální a psychické?
Určitě ano, to je velmi dobrý dotaz. S diabetem jsou spojené depresivní stavy, a není to úplně výjimečné, je to poměrně častá záležitost. To je známo. A pokud se týká sexuálních poruch, tak jsou to poruchy potence. To se projevuje zejména u mužů a může to být způsobeno buď špatným prokrvením při cukrovce, nebo neuropatií, tedy postižením nervů.

Alena Šmahelová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s doc. MUDr. Alenou Šmahelovou, Ph.D. na téma hyperglykémie si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.