I hospodářská zvířata jsou vnímající bytosti. EU směřuje k zákazu chovu v klecích

28. květen 2021

Po odchodu z Evropské unie bude ve Spojeném království přijat zákon, který shledává zvířata cítícími bytostmi. Proč k tomu dochází právě nyní a jaký to bude mít dopad? Evropská unie má zase nakročeno k zákazu používání klecí pro chov hospodářských zvířat. „Mám radost, že Česko je v posledních letech v tomhle ohledu progresivní zemí, například díky plánovanému zákazu chovu nosnic v klecích,“ říká Romana Šonková z organizace Compassion in World Farming.

„Evropská unie má v článku 13 Lisabonské smlouvy napsáno, že zvířata jsou vnímající bytosti, a ve Spojeném království nyní po brexitu tato část legislativy tím pádem přestala na jeho území platit,“ vysvětluje paradoxní situaci Romana Šonková. Právě Spojené království přitom bylo tou zemí, která zmíněný článek do základní unijní smlouvy navrhovala.

Celá nová sada zákonů bude zaštítěna takzvaným The Animal Welfare Sentience Bill, který se bude týkat všech obratlovců. V plánu je mimo jiné také zákaz exportu živých zvířat na porážku. Jak ale Romana Šonková dodává, komplikovanější je prosazení zákazu importu zvířat. 

Čtěte také

Mezi progresivnější země se v Evropské unii díky plánovanému zákazu chovu nosnic v klecích v roce 2027 vedle Lucemburska, Rakouska či Německa řadí i Česká republika. Na úrovni celé EU se v současné době řeší ukončení používání klecí pro chov všech hospodářských zvířat.

„Důležitým krokem je květnové schválení rezoluce v zemědělském výboru Evropského parlamentu, kdy se většina členů přiklonila k tomu, že je potřeba klecové chovy v celé Unii postupně ukončit. Zásadní teď ale také bude oficiální odpověď Evropské komise na občanskou iniciativu Konec doby klecové, kterou očekáváme koncem června,“ dodává Romana Šonková.

Jaká jsou úskalí toho, když jdou členské země EU vlastními národními regulacemi nad rámec legislativy a minimálních unijních standardů v oblasti ochrany zvířat? Které evropské státy patří mezi špičku v ochraně zvířat? Poslechněte si celý rozhovor s Romanou Šonkovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.