I několik týdnů čekají na poštu lidé na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Podnik přiznává chybná manažerská rozhodnutí

4. srpen 2023 07:48

V některých jihočeských obcích kolabují poštovní služby. Problémy mají například lidé v Křemži a Holubově na Českokrumlovsku nebo ve Vrábči na Českobudějovicku. Na doručení zásilek tam čekají i několik týdnů.

„Pošta nám nepřišla asi měsíc. Čekali jsme na výsledek odvolání kvůli mé střední škole a trvalo to opravdu dlouho,“ popisuje Rozárka Knížková z Holubova.

Stejnou zkušenost má Alena Honerová z Českých Chalup. „Pošta nefunguje, zásilky nejsou doručované, odešlo tady z pošty asi šest lidí. My jsme tu byli vždycky spokojení, místní doručovatelky znaly všechny samoty, věděly, kdo vyjde z baráku, jestli si zásilku převezme, na každého počkaly. Bylo to perfektní, teď je to katastrofa,“ říká.

Čtěte také

Celé tři týdny pošta navzdory urgencím nechodila ani na místní radnici. „U úřadů nebo i firem je to docela problém. Když někomu nepřijde pohled z dovolené, tak se celkem nic nestane, ale my tu máme třeba stavební úřad, který rozesílá doručenky a vede správní řízení s lhůtami, a zpoždění pošty může způsobit velké komplikace,“ připomíná starosta Křemže Josef Troup.

Česká pošta podle mluvčího Ivo Vysoudila situaci řeší. Zároveň přiznává, že za problém můžou chybná manažerská rozhodnutí, která vyústila v to, že část doručovatelů podala výpověď. „Věříme, že v nejbližší době dojde k napravení nedostatečné personální situace a nebude už docházet k výpadkům v doručování. Za případná pochybení se klientům omlouváme,“ dodává mluvčí.

Podnik teď shání brigádníky s dobrou místní znalostí. Zároveň by zaměstnanci České pošty měli do konce týdne roznést všechny zásilky, které čekají na doručení.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související