I slepice se může stát herečkou, tvrdí zvířecí režisér Tomšovský

9. červenec 2023

Která zvířata jsou nejlepšími herci, a které vytrénovat nejde? Jak probíhala práce s krkavci při natáčení pohádky Sedmero krkavců? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Trenér a režisér zvířecích herců Václav Tomšovský byl hostem Klubu Rádia Junior. O jeho práci v rozhovoru více zjišťovala zvířecí agentka a moderátorka Veronika Hájková.

Zvířata ve filmu

Občas se kromě lidských herců objevují ve filmech a seriálech taky herci zvířecí. Mají dokonce svou hereckou databázi. Zvíře přitom musí mít pro herectví povahu. „Takové zvíře by mělo být nejenom šikovné, ale mělo by být i takový exhibicionista,“ říká trenér. Zvířata, která se stydí, si moc nezahrají. Je potřeba, aby se před lidmi chtěli ukázat a mohli doopravdy projevit, jaký talent v nich dřímá.

Krkavci v pohádkách

První zkušenost se zvířaty ve filmu získal Václav Tomšovský s krkavci, kteří se objevili ve filmu Rumburak. K těmto ptákům se po několika letech vrátil při natáčení pohádky Sedmero krkavců.

Skupina filmařů měla pro natáčení tohoto snímku dokonce pronajaté i letiště. „Abychom udělaly záběry, které jsme měli naplánované, tak jsme měli půjčené auto, kabriolet bez střechy, a kamarád mi ty krkavce pouštěl,” popisuje, „Já jsem byl v tom autě, někdo ho řídil a ty krkavce jsem volal a učili jsme je létat kilometrovou nebo dvoukilometrovou trasu nad tím autem,“ dodává.

Slepice na divadelních prknech

Režisér Václav Tomšovský pracuje se zvířaty nejen ve filmu, ale i na divadle. „Je to úplně jiná práce než u filmu. Když se vám u filmu něco nepovede, tak se to může opakovat třeba stokrát. Film může dělat skoro každý. Ale divadlo ne. V divadle je to vždycky naostro a když se to zkazí, tak už se to nedá spravit,“ vysvětluje.

Nejvíce zkušeností má s trénováním slepic a jednu z nich jste mohli vidět třeba v dětském přestavení Saxana ve Studiu DVA. „Je vidět, že je cvičená a že dělá všechno to, co má dělat a ještě to nikdy to nezkazila.“

Pokud vás práce se zvířaty u filmu zaujala a chtěli byste se dozvědět, jak se pracuje třeba s hmyzem, poslechněte si zvířecí Klub Rádia Junior. Audio si můžete pustit v horní části článku pod fotkou.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související