I třicet zákazníků najednou se sešlo u kádí s kapry na náměstí v Protivíně. Tradiční rybu prodávali studenti a rybáři
Na štědrovečerním stole většiny Čechů nesmí chybět kapr. Stovky lidí si pro něj přišly i na náměstí v Protivíně na Písecku. Rybáři a studenti rybářské školy tam měli celý den plné ruce práce.
Rybář Krajského školního hospodářství Jiří Bízek v podstatě nedal podběrák z ruky. „Už jsme zpocení, ale ono je to lepší, že se člověk hýbe. Hned po osmé hodině začali lidé chodit a bylo jich tu najednou také třicet. V jedné kádi máme šupinaté kapry, ve druhé lysce, a ta se šupinatými už je skoro prázdná,“ popisoval.
Kapr jde z podběráku rovnou na váhu. U té stála studentka čtvrtého ročníku Střední rybářské školy ve Vodňanech Emily Žurková. Úsměv na tváři jí nechyběl. „To je jasné, že se člověk na lidi usmívá. Když se budu mračit, tak to bude o ničem pro lidi i pro mě,“ komentovala.
Zpracování a čištění ryb měl na starost student Filip Nejedlý. „Od rána jsem se nezastavil, zpracováváme, porcujeme. Nejprve musíme kapra omráčit, pak vykrvit, aby to bylo v souladu s hygienickými pravidly. Pak nařízneme, vyvrhneme vnitřek a odřežeme hlavu a ploutve,“ vysvětlil.
Frontu na kapra si vystál například Jaroslav Kropáček. „Beru si dva a raději mám ty menší, protože podle mě jsou chutnější, ty řízky se lépe propečou,“ řekl.
Pro dva kapry přišla i Hana Lojdová. „Já chci větší, aby tam byly trošku větší kosti, protože chlapi nemají rádi ty malý,“ dodala.
Letos si lidé musí za kapra připlatit, přesto byl o ryby velký zájem. „Nemyslím si, že by to odběratele nějak limitovalo, což nás samozřejmě těší. Bez štědrovečerního kapra nejsou Vánoce,“ potvrdil ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.
I když si nechají zákazníci ryby očistit, odnesou si téměř vždy domů i několik šupin, které si většinou schovají do peněženky pro štěstí.
Související
-
Bezlepkové vanilkové rohlíčky, perníčky nebo vosí hnízda peče majitelka podniku ve Strakonicích
K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví. Upéct některé druhy je složitější, třeba bezlepkové nebo veganské. Lidé si ho ale můžou objednat v jedné strakonické zdravé kuchyni.
-
Vítkův Hrádek, biatlonistku i vodní záchranáře ukazuje originální lipenský betlém ze žaludů
Hokejista Jaroslav Pouzar čistí led na zamrzlém Lipně. O kus dál fotí Josef Seidel turisty u Vítkova Hrádku. Netradiční motivy obsahuje betlém, který vytvořil Jan Tlášek.
-
Areál Zoo Hluboká rozzářilo vánoční osvětlení, zvířata ale mají stále stejný režim
Ošetřovatelé ze Zoo Hluboká se musí během Vánoc starat o více než 2500 zvířat. Pamlsky jim dávají jen ve velmi malém množství, protože by mohly způsobit vážné potíže.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Nikam odsud neodejdeme, říkají obyvatelé Charkova bojující s realitou každodenního života
-
Na Fica měl pětkrát vystřelit senior z Levic. Zakládal hnutí Proti násilí, souběžně sympatizoval s extremisty
-
OTÁZKY A ODPOVĚDI: Atentát na Roberta Fica. Co zatím víme o útoku na slovenského premiéra
-
ONLINE: Zdravotní stav premiéra Fica je stále velmi vážný. Unikl smrti jen o vlásek, říká Pellegrini