I ve velkém se dá vařit chutně a zdravě. Jan Mazaný vyhrál celostátní soutěž kuchařů ve veřejném stravování

23. listopad 2023

Každý den vítá pacienty s úsměvem na tváři, bílém rondonu a vysoké kuchařské čepici. Na tom, aby pacientům i zaměstnancům chutnalo, si zakládá. A že se mu to daří, potvrdila i letošní soutěž kuchařů ve veřejném stravování, kterou vyhrál.

„Dnes máme kuře na paprice s těstovinou, dále vařené brambory s krůtím špízem a pro vegetariány květákové placičky s bramborem,“ čte aktuální menu Jan Mazaný, kuchař z Rehabilitačního ústavu Kladruby na Benešovsku. A pacienti nešetří chválou. „Absolutně jednička. Spokojenost,“ ozývá se z mnoha úst.

Jan Mazaný je u všech jídel od začátku do konce, a stejně tak je i u jejich výdeje. Jak vymýšlí jídelníčky, aby se to lidem nepřejedlo? „Chce to kombinovat více faktorů, takže se mění masa a mění se přílohy, aby pacient nezabředl do nějakého stereotypu.“

Jak vypadá taková soutěž kuchařů ve veřejném stravování? „Na začátku jara je vyhlášená výzva, kde je určená základní surovina, což letos bylo hovězí mleté maso z krku. Na to musíte sestavit jídlo a ještě se vejít do určité ceny. Letos to bylo 52 korun. Ze všech přihlášek vybrali pět nejlepších a ti se potom účastnili finále.“

Ve finále se vařilo dvě hodiny. „Jídlo musíte odprezentovat, a pak je patnáctiminutová prezentace před komisí. Máme porotce, kteří ochutnávají, a pak jsou ještě porotci přímo v kuchyni, kde nás sledují, jak pracujeme a jestli pracujeme správně s potravinami.“

„Strava je důležitá. Každý ví, co udělá talíř chutného jídla. A když jsem spokojený, tak jsem třeba i zdravější,“ potvrzuje náměstek pro léčebně preventivní péči Karel Moses. A tak naše redaktorka neodolala a s chutí ochutnala bramborovou polévku a kuře na paprice. „Bylo to opravdu výborné,“ chválí Věra Hájková.

autor: haj
Spustit audio