I zámecký park může být zajímavou krajinou. Přesvědčit se o tom můžete ve Vrchlabí

24. listopad 2021 07:38

Mít v centru města živou přírodu je vzácnost. Ve Vrchlabí ale lidé takovou možnost mají. Do krajiny zámeckého parku vás zavede reportérka Eliška Pilařová.

Vrchlabský zámecký park je taková miniaturní krajina. Cesty tu vedou do kopce i po rovinách, jsou tu louky, les, rybník i potok. Květou tu květiny a rostou houby.

Čtěte také

Tahle krásná krajina má své výletníky i hospodáře.

A jedním z těch hospodářů je i Jakub Fišera ze Správy Krkonošského národního parku. „Péče o tento prostor navazuje na 30. léta 19. století, kdy vrchlabský zámecký park začal být přírodním krajinářským parkem.

Zastavili jsme se teď na můstku přes potok. „Stojíme u dvou starých lip. Za pomoci zkušených arboristů jsme ale jejich koruny radikálně sesadili. Takže dnes tu stojí takový živý sloup, který je ale naprosto stabilní a nehrozí, že by došlo k jeho vyvrácení.

Čtěte také

Takový panelák pro netopýry je to. „Přesně tak. To bylo i cílem zachování této lípy. V průběhu celého kmene je velká centrální otevřená dutina a to je přesně vhodné stanoviště pro hnízdění netopýrů. U druhé lípy zase můžeme vidět po celém kmeni spoustu výletových otvorů. Tam hnízdí mnoho ptáků, od sýkorek a brhlíků až po strakapoudy.

A není to jediná radikální úprava v parku. „Je tu i torzo dubu, zkrácené zhruba na výšku čtyř metrů. My zde můžeme ponechat i mrtvé dřevo, například kmen buku, který v parku leží. Děti ho využívají jako prolézačku, mateřské školky k němu často chodí. A poskytuje také domov pro hmyz, který ke svému zdárnému vývoji potřebuje právě takové mrtvé dřevo, dodává Jakub Fišera.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související