Igor Bareš načetl životopis Karla Gotta. „Dozvěděl jsem se zajímavé věci. Jsou tam velmi citlivá místa“

13. červenec 2023

V čem byla práce na zpěvákových pamětech výjimečná? „Nemám rád slovo výzva, ale v tomto případě se tomu slovu nevyhnu,“ říká na úvod herec. „Musel jsem se přes měsíc soustředit na toto téma a nepřemýšlet o ničem jiném.“  Je pravda, že v dětství zapálil stodolu? Bavila ho škola? Odpočívá rád? Je pravda, že se vnutil do pořadu Toulky českou minulostí? Je milovníkem funerálních artefaktů? Jak se dívá na technologický pokrok?

Četba na pokračování, která startuje 14. července od 22:00 na Dvojce, má 49 dílů, ale na podzim vyjde audiokniha, která jich bude mít 73. „Celé to bude mít asi 36 hodin a průměrná audiokniha jich mívá tak 15,“ odhaduje Igor Bareš.

Jak si při načítání udržuje pozornost? „Mám vlastnost, kterou se nechlubím, ale mám ji. Snažím se ty věci číst z listu, nepřipravuji si je. Když na mě text působí, tak myslím, že je to přes mikrofon slyšet. Kdybych věděl, kam příběh spěje, tak bych musel emoci ‘vyrábět‘.“  

Pro Igora Bereše to byla dlouhotrvající práce, která ho i těšila. „Zejména v tom, že jsem se o Mistrovi dozvěděl spoustu věcí. Jsou tam velmi citlivá místa, ve kterých popisuje třeba smrt svého otce. Ten večer měl koncert kdesi v Mnichově, ale nechtěl fanoušky zklamat a koncert s vypětím sil odzpíval. Jsou tam opravdu citlivé momenty, zejména na závěr, kdy se dozvěděl, že má jistou nemoc, se kterou ještě asi dva roky bojoval a bilancoval svůj uplynulý život.“

A co umělá inteligence, která promlouvá hlasem Karla Gotta? „Přes moji počáteční averzi zabrala. Je to působivé, když slyšíme jeho hlas,“ uzavírá herec Igor Bareš.

autoři: Vasil Fridrich , eh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.