Ikonický obraz krajináře Václava Březiny s námětem lesního polomu na Brance u Náchoda slaví 120 let

10. duben 2022 09:48

9. dubna 1902 se nad Náchodem přehnala větrná smršť, která způsobila rozsáhlé škody v lesích na kopcích kolem města. Jedno vichřicí zničené místo si vybral jako námět pro svůj obraz žák věhlasného Julia Mařáka, vynikající krajinář Václav Březina, který tehdy na Náchodsku žil. 

Dílo, které nazval Tragedie lesa, dalo název také unikátní výstavě v Galerii výtvarného umění v Náchodě. V krajinomalbě začátku 20. století je zcela výjimečné především svým námětem, jak redaktorce Romaně Joudalové řekl kurátor výstavy David Chaloupka.

Čtěte také

Předčasně zemřelý český krajinář Václav Březina (1862-1906) patřil k prvním a zároveň nejnadanějším žákům speciální krajinářské školy prof. Julia Mařáka na pražské Akademii výtvarného umění. V letech 1899-1903 pobýval a tvořil v Náchodě.

Když 9. dubna 1902 zasáhla lokalitu Branku na okraji města Náchoda silná bouře, která způsobila rozsáhlý polom, na základě kresebných a malířských studií vytvořil monumentální působivou olejomalbu Tragedie lesa na Brance o větrné smršti 9. 4. 1902.

Ta se pak stala ozdobou náchodské Městské obrazárny i výzdobou oficiálních prostor náchodské radnice. Nyní je toto zásadní dílo Mařákovy krajinářské školy součástí sbírek Galerie výtvarného umění v Náchodě, a ani sto dvacet let od doby vzniku nepřestává fascinovat výrazovou silou a ekologickým ideovým přesahem.

Čtěte také

Galerie výtvarného umění v Náchodě nabízí na výstavě Tragedie lesa zajímavý dialog ikonického obrazu Václava Březiny se současnými autory, kteří jsou také propojeni s regionem Náchodska.

Svými monumentálními díly na téma Březinova obrazu, a především na jeho nadčasový filozofický a ekologický přesah, navázali výtvarníci Tereza Burdová, Michal Burget, Marek Macek, Jiří Mědílek, Lexa Peroutka a Nongkran Panmongkol.

Výstavu Tragedie lesa, které v náchodské GVU dominuje monumentální stejnojmenné dílo Václava Březiny, můžete navštívit do konce května.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související