Iluzionista Jiří Hadaš: Málo se ví, že Davida Copperfielda inspirovalo české duo Absolon

16. únor 2024

Jiří Hadaš má představení pro děti i dospělé. „Našel jsem si svůj styl a vlastně i k dospělým se začínám chovat jako k dětem. Studoval jsem pedagogiku, takže ve mně pořád je dítě,“ vysvětluje. Není internet pro kouzelníky překážkou? Chodí za ním diváci s prosbou, aby jim prozradil kouzlo? Z čeho se skládá moderní magie? Jak je to s obtížností kouzel a co je mikromagie? Jaké byly jeho první pokusy?  

Při svých představeních nemusí mít žádné čtecí zařízení. „Jsem neřízená střela. Dělám si legraci, že mám zbrojní pas na pusu, protože jsem k nezastavení,“ říká Jiří Hadaš.

Jiří Hadaš

Rád by se setkal se svým věhlasným kolegou Davidem Copperfieldem. „Mnozí mí kolegové už na něm byli a já to taky plánuju. Má svoje divadlo v Las Vegas a není problém koupit si VIP vstupenku a popovídat si s ním. V Las Vegas je také v létě největší kouzelnický festival a on je jeho patronem už několik let. Chodí mezi kouzelníky, fotí se a povídá si s nimi.“ vypráví.

„Prozrazuji jedno velké tajemství kouzelníků, že kouzlo není o předvedení, ale o tom zahrát to divákům. A v tom je skvělý právě David Copperfield. Málo se ví, že v iluzích s dějem a nápadem ho inspirovalo české duo Absolon.“

David Copperfield je kromě toho velmi pracovitý. „Má dvakrát denně představení, o víkendu třikrát, a to 300 dní v roce. Musí to být šílené. Myslím, že se dokonce v roce 2019 stal prvním kouzelníkem na světě, který se stal miliardářem. To bych taky chtěl,“ směje se kouzelník a iluzionista Jiří Hadaš v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související