Imaginární kamarád inspirovaný kouskem dřeva. Komiks Smrkovec čerpá z přírody, dobrodružství a radosti z hledání

24. srpen 2021

Tak dlouho se chodí s dětmi do lesa, až se ulomí ten správný klacek. Původní profesí animátorka Klára Břicháčková zahlédla v kousku dřeva obličej, který dostal jméno Smrkovec a jeho příběh nakonec vyšel v eponymní komiksové knize.

Klára Břicháčková stvořila úplně nový bájný svět

Miniaturní světy na pařezu

„Úplně původně to byl takový náš imaginární kamarád, o kterém jsem vyprávěla příběhy na přání trošku podle toho, co jsme aktuálně řešili doma. A potom se jednou starší syn zeptal, jak se Smrkovec objevil na světě, a já jsem začala vyprávět, jak se vyklubal – a z toho se to začalo celé líhnout,“ líčí zrození svého protagonisty a jeho mytologie autorka Klára Břicháčková.

Poetika Smrkovce připomíná díla Františka Skály nebo mnohovrstevnaté světy Adolfa Borna

A dodává: „Moje děti si Smrkovce dost oblíbily a když chodíme na procházky, tak skoro v každém lese najdeme nějaký kořen nebo klacek, který připomíná nějakého tvora. Často chodíme a nacházíme různé malinkaté světy na pařezu nebo tváře různých bytostí a vymýšlíme, co jsou zač.“

Touha vyprávět příběhy a kreslit

„Od začátku jsem věděla, že chci pracovat rukama a ne u počítače. Často se zmiňuje, že akvarel je pro komiks strašně pracné médium. Ale já jsem studovala animaci, kde když chcete říct jednu větu, potřebujete na to tři stovky obrázků, zatímco v komiksu na to stačí obrázky tři. Oproti animaci to byla úplná brnkačka. Byla to radost,“ prozradila animátorka a výtvarnice Klára Břicháčková, proč se rozhodla zrovna pro poměrně náročnou techniku akvarelu kombinovaného s kresbou tuší.

Důraz na detaily z přírody zase upomíná na půvabné knížky Daisy Mrázkové
Spustit audio

Související