Impérium. Cyklus reportáží Ryszarda Kapuścińského o rozpadu Sovětského svazu

22. červen 2022

Impérium je publicistické dílo, ve kterém se Ryszard Kapuściński věnuje svému životnímu tématu, kterými byly politika a duchovní dekolonizace světa. Líčí rozpad Sovětského svazu, poslední koloniální říše.

Ryszard Kapuściński: Impérium
Účinkuje: Jiří Ornest
Připravil: Andrzej Magala
Překlad: Dušan Provazník
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 1997

Ryszard Kapuściński se poprvé setkal s Impériem ještě jako školák, když Rudá armáda obsadila v roce 1939 východní část tehdejšího Polska. Ve své knize doslova cestuje časem a líčí nejen historická fakta, ale i vlastní vzpomínky.

Kapuścińského cyklus reportáží nás zavádí nejen do Moskvy, na Ukrajinu, na Kavkaz, ale i do nejzazších míst říše, jako je Vorkuta za polárním kruhem, nebo Kolyma v nejvýchodnějším cípu Sibiře. Dílo Impérium je dnes tak víc než aktuální cestou do nitra sovětského systému.

Ryszard Kapuscinski a Urszula Koziol

Ryszard Kapuściński

Polský reportér, novinář a publicista se narodil v roce 1932 v učitelské rodině. V roce 1940 utekl se svou matkou ze Lvova před deportací na Sibiř, jeho otec bojoval na sovětské frontě a později padl do sovětského zajetí.
Válku strávil v Sierakowě, v Kampinoském pralese, nedaleko Varšavy.

autor: Gabriela Jurzykowská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.