Inscenace Jsme v pohodě na Nové scéně ND: vysmívá se homofobii i rozmlžené sexuální identitě

26. říjen 2017

Provokativní komedii „Jsme v pohodě“ současného amerického dramatika Paula Rudnicka uvede dnes v premiéře Národní divadlo v Praze. První činoherní premiéru letošní sezony režíruje Braňo Holiček.

Co je a co už není normální? A máme vůbec právo to soudit? To jsou otázky, které v inscenaci „Jsme v pohodě" položí soubor pražského Národního divadla. Podle textu současného amerického dramatika Paula Rudnicka inscenaci režíruje Braňo Holiček. Provokativní kus, ve kterém se řeší i otázky sexuální orientace a identity, pojal odvážně s šesticí herců, mezi nimiž se objeví například Lucie Juřičková nebo Jana Boušková.

V amerických divadelních kruzích se o hrách Paula Rudnicka mluví jako o vesele a chytře napsaných. Hra „Jsme v pohodě" není výjimkou. Provokativním způsobem představuje skupinku zábavných charakterů.

Inscenace Jsme v pohodě

Židovka Helena má tři děti - lesbu, transsexuála a sadomasochistu. Homosexuální televizní bavič Charles a jeho asistent Shane vystupují v televizní show „Gay Over". Další postava Barbara se po smrti svého syna - homosexuála, který zemřel na AIDS - maniakálně upíná k ručním pracím. To jsou v kostce životní příběhy hlavních postav ze hry „Jsme v pohodě" amerického dramatika, scénáristy a prozaika Paula Rudnicka. Režisér Braňo Holiček o ní mluví jako o náročnějším kousku. „Je to komedie, která je trochu náročnější na vnímání. V první části není forma úplně divadelní, jsou to stand-upy, což vyžaduje od diváka pozornost a napojení na herce na jevišti.“

Deníky Astrid Lindgrenové dokumentují válečné dění a poodhalují autorčin vnitřní svět

Astrid Lindgrenová

Švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová se celosvětově proslavila díky svým knihám pro děti. Málo známý je fakt, že autorka Dětí z Bullerbynu nebo Pipi dlouhé punčochy si za druhé světové války vedla deníky. Její válečné zápisky, které se po švédském vydání okamžitě staly bestsellerem, vyšly i v České republice. Nyní Vám je v pořadu Stránky na dobrou noc nabízíme i na Vltavě. První díl můžete poslouchat už dnes večer.

Máme vůbec právo soudit, co je a co není normální? Nejsme jen obětí vlastních předsudků? Tyto otázky vyznívají z prvních komických výstupů tří hlavních postav „Řeší se tady především sexuální orientace dětí ve vztahu rodič – dítě, jak se s tím rodič vyrovnává, řeší se hodně homosexualita, ale i smrt dítěte v rodině. Přestože jsou příběhy extrémní, každý z nich nese něco, co ze života známe. Lidé se v tom můžou najít,“ dodává Braňo Holiček.

Dramaturgickou volbu hry „Jsme v pohodě" do repertoáru činohry Národního divadla zdůvodnila dramaturgyně Ilona Smejkalová: „Když donesl překladatel Honza Tošovský tento text, hodně nás zaujal, a to nejen svou strukturou, ale i proto, že vypráví o něčem, o čem české hry moc nevypráví.“

Jana Boušková, inscenace Jsme v pohodě

Se stand-up komickým formátem se poprvé ve své herecké praxi musela vyrovnat Lucie Juřičková, která v inscenaci ztvárňuje postavu Heleny. „Měla jsem z toho velkou hrůzu, je to těžká disciplína. Člověk je tam úplně nahý, sám a ve tmě, hlava musí pracovat na tisíc procent. Po verbální stránce je to velmi vtipně a trefně napsáno. Člověk balancuje na hraně, jestli je to vtipné, směsné, smutné nebo hrůza.“ Společně s Lucií Juřičkovou v inscenaci účinkuje Jana Boušková, Jan Bidlas, Patrik Děrgel, Sarah Haváčová a Adam Vacula.

Premiéra bude dnes na Nové scéně pražského Národního divadla ve 20 hodin.

Spustit audio