Internet není zlý, zlí můžou být lidi kolem něj. Do kin přichází film #annaismissing

10. srpen 2023

„Nehodnotíme, na každém divákovi je, jestli s postavou půjde nebo si řekne, že selhala,“ říká dramaturg a producent filmu #annaismissing Vratislav Šlajer. Využití i zneužití internetu, internetové propojení dětí s rodiči i rodičů s mladičkými influencery a influencerkami, i skutečnost, že naše digitální stopy poplavou v internetovém prostoru už navěky – to jsou hlavní, zásadní a pro všechny generace neustále aktuální témata nového filmu. 

Stojí za ním tým, který před nedávnem získal prestižní Emmy Award za digisérii #martyisdead. Příběh patnáctileté Anny je na Martym nezávislý, ale opět burcuje. I když tvůrcům nešlo o apel nebo výchovu. „Chtěli jsme ukázat, jak to může v některých rodinách chodit, a obecně, jak vypadá současný on-line svět,“ vysvětluje Šlajer. S tím, že se tvůrci samozřejmě snažili natočit atraktivní film. K tomu učinili několik důležitých kroků. Byl to pečlivý a dlouhý casting, důmyslná režijní práce s triky a napětím, a pečlivě, až puntičkářsky vytvořený sounddesign. Hudba se do filmu přidávala při střihu, a některé scény kvůli ní doznaly menších změn. „Co se týče triků, už jsme po Martym věděli, do čeho jdeme. I tak nás ale ta náročnost a délka práce překvapily. Možná to tak nevypadá, ale v Anně máme víc triků než má nová česká sci-fi Bod obnovy,“ usmívá se Šlajer. 

Plakát k filmu #annaismissing

Film #annaismissing zhodnotila ve vltavské Mozaice kritička Jana Podskalská. Ocenila zpracování snímku, potvrdila kvalitu práce s herci a především výkony mladičkých hereček Alexandry Vostrejžové, Viktorie Vítové a Magdaleny Čečo. „Objev nových, neokoukaných tváří je přínosem filmu. Na druhou stranu má snímek dvě odlišné části. První je více thrillerová, ve druhé trochu zpomalí a zaměří se jiným směrem. Obě jsou důležité, ale příliš spolu neladí,“ soudí Podskalská. Celkově ale snímek pochválila. 

A právem. #annaismissing přináší důležité téma, nutí k zamyšlení a možná i přehodnocování vztahů rodiče – děti, ale i vztahů mezi „kamarády“. A to všechno za pomoci strhující filmařiny. 

Spustit audio

Související