It Takes Two je nejlepší současná gaučová kooperace pro dva. Oba ale musejí umět hrát hry

9. duben 2021

Multiplayeru alias hry více hráčů je hromada druhů. Lokální a online, kooperativní a kompetitivní, pro dva, dvacet nebo pro stovky lidí. Jarda, Lukáš a Šárka se tentokrát zaměří na ty tituly, kde by hráči měli vzájemně spolupracovat a většinou u nich můžou sedět na jedné pohovce. Vítejte ve světě gaučových koopů!

Mezi stálicemi lokálních multiplayerů najdete frenetické Overcooked až pro čtyři hráče, kteří se společně snaží ukočírovat divokou kuchyni, nebo simulátor stěhováků Moving Out, což jsou zážitky, které se neobejdou bez spousty křiku, smíchu a směle obstojí jako párty hry.

Naproti tomu ale existují i komornější záležitosti pro více hráčů s větším důrazem na příběh, mezi něž patří výtvory stockholmského studia Hazelight. Jeho zakladatel Josef Fares byl původně filmovým režisérem, což se odráží v jeho přístupu k designu či důrazu na děj, ale třeba i v práci s herní kamerou.

Jak firemní prvotinu A Way Out o útěku z vězení, tak i čerstvé It Takes Two o páru procházejícím náročným rozvodem si sólo nezahrajete. Pokud vám aktuální situace neumožňuje blízké setkání se spoluhráčem či spoluhráčkou, můžete se do nich pustit i přes internet, kde přitom stačí, aby hru vlastnil pouze jeden. Zároveň ale příliš nefunguje přístup, který by vám v jiných kooperativních hrách patrně prošel – jeden řídí, druhý se veze.

It Takes Two žádá zapojení obou a úplným nehráčům ho kvůli obtížnosti některých pasáží nelze doporučit. Pokud jste ale ochotní hrát oba, odmění se vám hromadou zábavných společných zážitků a plejádou skvělých nápadů, kde se hratelnost, úhly pohledu i emoce mění jako na kolotoči v dokonalém sledu.

Lze se skrz gaučový koop s někým sblížit? Proč It Takes Two nemusí hrát jen páry? Pusťte si celý díl Questu a zjistíte, že nejste jediní, kdo našli a ztratili kamarády při hraní na jedné klávesnici.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka