It’s okay to be popgej! Ostravské duo I Love 69 Popgejů slaví 20 let své existence

17. září 2021

Legendární projekt výtvarníků Jakuba Adamce a Pavla Pernického, vystupujícího i pod přezdívkou Marius Konvoj, letos oslavil dvacetileté výročí od svého vzniku. Punk bez kytar, známý pro svá živelná vystoupení, si získal po letech až kultovní status. Špína se vydala za oběma protagonisty I Love 69 Popgejů do Ostravy a zreflektovala s nimi dvě dekády jejich existence i loňskou nahrávku Neomarxistické Ekofeministické Antifašistické album.

I Love 69 Popgejů začali jako středoškolský projekt, Jakub s Pavlem se potkali na střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí, odkud oba pocházejí. Své první vystoupení si odbyli na Jakubově maturitním plese. V nultých letech čítala sestava Popgejů několik let i čtyři členy, časem se složení ustálilo opět pouze na Jakubovi s Pavlem a zůstalo to tak dodnes.

Debutová nahrávka Let’s Gold Corridor ovšem přišla až po deseti letech a strhla na stranu zběsilé elektropunkové upřímnosti Popgejů ještě více posluchačů. „Nejsme klasická hudební kapela, která by měla potřebu vydávat desku každý rok,“ osvětlil Jakub uvolněné tempo jejich tvorby.

Před rokem vydali třetí větší počin – Neomarxistické Ekofeministické Antifašistické album, o jehož vinylovou podobu se postaral ostravský nezávislý label Korobushka Records. Zvuk se posunul do temnějších vod, nadsázka, textová zkratka i provokace ovšem zůstaly.

Kromě Popgejů se oba protagonisté věnují vizuálnímu umění i sólové hudební tvorbě, Jakub před nedávnem vydal kazetu Čichám čichám člověčinu, Pavel plánuje nové věci s Marius Konvoj.

Ochutnávku jejich sólovek jsme si pustili ve Špíně společně s pestrým výběrem toho, co Popgeje za uplynulá léta ovlivnilo. Vedle DG 307 se nám tak příjemně vyskytla Brujeria nebo český producent Trauma.

Poslouchají Pavlovi studenti Popgeje? A zakládají vlastní kapely? Posunula se hranice toho, co je šokující, a pobouří dnes ještě někoho holý zadek ukázaný na pódiu? Jak moc jsou pro ně důležitá živá vystoupení a proč se na nové desce zásadně proměnil zvuk? Jak se jim dělalo na soundtracku k filmu Petra Šprincla Vienna Calling? A co bude s Popgeji za 20 let? Poslechněte si celý rozhovor s I Love 69 Popgejů ve Špíně!

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Petr Wagner , Honza Šamánek
Spustit audio