Iva Pekárková: Manželství pro všechny? Jen to ne!

4. květen 2021

Už zase hodně frčí kauza „manželství pro všechny“. Vlna odporu, která se proti tomuhle návrhu vzedmula, přivlekla na pobřeží zájmu množství absurdit, některé vážně vtipné.

„Pokud manželství smějí uzavřít dvě ženy nebo dva muži,“ táže se velikým hlasem jeden poněkud konzervativní kamarád, „a argumentujete u toho láskou, tak proč by si člověk nemohl vzít horu nebo řeku? Nebo věc? Jistá žena třeba,“ pokračuje, „nedosáhne vyvrcholení jinak než brzce ranní koupelí v Berounce. Jistý řidič náklaďáku byl léta zamilovaný do své Avie a uspokojoval se milováním s jejím výfukem. Proč by si ženská nemohla vzít Berounku a chlap svůj náklaďák? Potomstvo spolu sotva zplodí, ale to stejnopohlavní pár taky ne. A povězte mi: proč by náklaďák nemohl po svém řidiči dědit?“

Čtěte také

Můj milý konzervativní kámoš zřejmě nečte denní tisk. Jinak by věděl, že už mnohá žena uzavřela manželství s nezvyklými partnery: s řekou, s romantickým kamenným mostem, s klášterní svící.

Zmínek o ženách, které se oddaly vodě – moři, řece, jezeru – a splynuly s ní radostněji než se zákonným partnerem, najdeme ve světové literatuře mnoho. O jedné takové „nevěrnici“ píše už Albert Camus.

O mužích souložících se svým náklaďákem jsem, přiznávám se, v literatuře nenašla ani zmínku. No, možná jsem si nepřečetla všechny romány od Jana Křesadla. Každopádně by se dalo argumentovat, že vztah řidiče k jeho automobilu je kryptohomosexuální, neboť pro řadu mužů je jejich vozidlo nástavcem na penis.

Manželství není pro každého

Čtěte také

Absurdních spojení, jimž někteří z nás odhodlaně říkají „manželství“, je nekonečně mnoho. Většina z nich byla uzavřena na úřadě, v chrámu nebo v kostele mezi mužem a ženou poddruhu Homo sapiens sapiens, za dodržení všech zákonů i tradic.

Manželství rozhodně není pro všechny. A leckdo z nás se dobře pamatuje na doby, kdy každý, kdo si do určitého věku nenašel „vztah“, byl divný. A každý, kdo si „vztah“ našel, ale necítil potřebu běžet ho hned „stvrdit“ na úřad, byl nemorální. Všechno muselo být hezky podle mustru, kdo přečuhoval, měl to těžké.

Iva Pekárková

A tak chci jen říct, že s heslem „manželství pro všechny“ nemůžu souhlasit. Jistě, samozřejmě že by stejnopohlavní páry měly mít stejné právo na uzavření manželství jako ty jinopohlavní. Ale měli bychom heslo doplnit: manželství by mělo být pro všechny, kdo o manželství stojí.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.