Iva Pekárková: Už sis našel Ukrajinku?

28. únor 2023

Před časem si jeden umělec v článku na blogu stěžoval na vykřičené domy v Česku. Vzal do jednoho pražského svého kamaráda Číňana a musel prý se stydět: prodejné ženštiny byly staré, ošklivé, otahané, protivné, znuděné, nezběhlé v umění lásky.

Čtěte také

To v Číně byly nevěstince docela jiné – nabízely dívčiny mladinké, oslnivě krásné, vděčné, usměvavé, ochotné pro zákazníka udělat cokoli. A za míň peněz.

Umělec stav nevěstinců v těchto dvou zemích považoval za jednoznačný doklad o tom, že Čína je vyspělá, zatímco Česká republika sto let za opicema.

Řekla jsem mu, že – podle názoru mého a mnoha jiných – je to přesně naopak. Nedostatek mladých a krásných dívek v nevěstincích svědčí o tom, že mají ženy v životě víc možností. Můžou studovat, můžou si najít jinou práci.

Čtěte také

Pro mnoho dívek a žen je prostituce, ač už dávno cejchu zbavená, pořád ještě jedno z méně žádoucích zaměstnání. Pokud mají dívky a ženy otevřené dveře k jakékoli práci, zůstanou v tomhle oboru jen ty, které placený sex vysloveně baví, a ty příliš zoufalé, příliš neschopné nebo příliš líné, než aby hledaly něco jiného.

Umělec odsekl něco v tom smyslu, že mě by se nedotkl ani dvoumetrovou tyčí. Lepší argument ho zjevně nenapadl.

Krásné, osamělé a bez chlapa

Válce na Ukrajině je rok. A za tu dobu si nečekaně mnoho mých českých kamarádů a známých našlo Ukrajinku. Mnozí se s nimi už stihli oženit (a dva nedlouho nato zas rozvést).

Čtěte také

Všichni (až na ty dvě rozvedené výjimky) si své ukrajinské ženy a přítelkyně nesmírně pochvalují – jsou krásné, poslušné, šikovné, výborně vaří, jsou o dvacet nebo třicet let mladší… představují zkrátka ten nejlepší materiál pro spolužití. Chlapi dobře vědí, proč si je vybrali!

Jediná věc mě zaráží: nevím o žádném z těhle pánů, který by se sám sebe zeptal, proč si jeho Ukrajinka vybrala zrovna jeho. Vždyť on je kolikrát obstarožní, zklamaný životem, se spoustou závazků, které odmítá řešit.

Iva Pekárková

Ale ano, zachránil ji přece! Vždyť byla sama, bez chlapa, docela opuštěná v cizí zemi, zoufalá z války a bez možnosti postarat se sama o sebe. (To poslední si muži většinou jen myslí. Ukazuje se, že se válečné uprchlice obyčejně dovedou samy o sebe postarat. A mnohé z nich i o další lidi.)

Každopádně… vždycky když uslyším, jak si nějaký nemladý, nijak zvlášť přitažlivý Čech pochvaluje svou skvělou mladou ženu z Ukrajiny, vytanou mi na mysli vykřičené domy v Praze a v Číně, tak jak je před časem popsal umělec.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.