Ivan Binar: Praha ve víru viru

7. květen 2020

Ještě nebylo zakázáno vycházet, a tak jsem si vyšel. Koronavirus značně vymetl ulice, nebylo třeba ostražitě kličkovat mezi turisty vybavenými halasem a pečivem, prý tradičním, staročeským, nad ohněm opékaným.

Neznám tuzemce, který by si kdy koupil trdelník. Za ty peníze!

Čtěte také

​Z ulic zmizely šlapací nálevny na kolečkách s rozjařenými pijáky piva, u Prašné brány necákaly na chodník superbubliny duhových barev, neprodávané ruské matrjošky zklamaně civěly ze zamčených krámů, tajtrlíci v prapodivném oblečení nelákali na thajské masáže a rybičky za výkladní skříní neoždibovaly bosé nohy zákazníků toužících po nesmrtelnosti. 

Zavřené zůstaly i vycpané celebrity v napodobenině muzea voskových figurín madame Tussaud a zvídavci toužící po replikách středověkého mučícího nářadí taky ostrouhali kolečka. Z města zmizela i poskakující megapanda, snad se nadobro vrátila do své nešťastné vlasti.

Poděkování za ukončení pandemie koronaviru

Člověk mohl projít dokonce Karlovou ulicí, aniž se otřel o cizokrajného turistu; a na Karlově mostě bylo možné pokochat se sochami v klidu a s patřičným odstupem. Z turistické atrakce se najednou vylouplo město: město s bohatou historií, tuze krásné město.

Čtěte také

​Na Staroměstském náměstí je nebývalý klid, jenom pár občanů a návštěvníků tu postává a posedává na lavičkách u pomníku Mistra Jana. Uprostřed je v ohrádce betonový sokl v očekávání. Stával tu Mariánský sloup a teď tu má být jeho kopie. Někteří občané jsou pro, jiní proti.

Ten původní nechal postavit císař Ferdinand III. jako poděkování Panně Marii za ochranu Prahy před švédskými vojsky. V listopadu 1918 jej strhli jako symbol habsburské nadvlády žižkovští hasiči za potlesku davů. Mistr Jan Hus mlčky přihlížel a kdoví, zda mu to nebylo líto. Vždyť Ladislav Šaloun, když jeho pomník vytvářel, s vertikálou Mariánského sloupu počítal, a náměstí doplnil horizontálně komponovaným sousoším.

​V čase nákazy však zanechme sporů. Mariánské sloupy se začasté stavěly jako poděkování za ukončení moru; kupříkladu sloup na Hradčanském náměstí po morové ráně v letech 1713 – 1714. 

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Obnovený sloup na Staroměstském náměstí bychom mohli brát jako poděkování za ukončení pandemie koronaviru v roce 2020. Na tom by se snad mohli shodnout protestanti s katolíky i republikáni s monarchisty.

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio