Ivan Hoffman: Dilema svatého Václava

28. září 2022

Svatý Václav je patronem, který dění v české kotlině sleduje s nadhledem. Situací, kdy se v minulosti na čele svých rytířů chystal vyrazit z Blaníku, byla celá řada, ale nakonec vždy správně odhadl, že si pomůžeme sami anebo že nás nepřízeň osudu posílí, takže utrpěná příkoří nám budou ku prospěchu.

I současnou krizi náš patron nepochybně monitoruje, a jelikož jde s dobou, v hloubi hory Blaníku se nebrousí meče, ale svatý Václav předsedá grémiu expertů, kteří v panelových diskusích modelují scénáře možného vývoje.

Čtěte také

​Coby patron národa je Václav českým vlastencem a českou státnost určitě nechápe jako formalitu. Když vyhodnocuje přínosy a negativa našeho členství v mezinárodních politických blocích, kritériem je mu schopnost národa přijímat suverénní rozhodnutí v oblastech životního významu.

Nikterak se mu nezamlouvá trend, kdy se národní státy rozpouští v globálním guláši, který vaří nadnárodní kuchaři.

V Blaníku se nepochybně řeší, zda národu vtaženému politiky do energetické krize hrozí, že umrzne, zda bude kvůli neochotě politiků bojovat s inflací národ okraden, zda bude politiky zatažen do války znesvářených velmocí.

Patron v záloze

Horké hlavy asi svatého Václava vybízejí vyrazit z Blaníku na Prahu, vykázat premiéra s jeho partou do Bruselu, aby si tam předsedal Unii, a vybízejí českého patrona, aby záchranu republiky svěřil týmu blanických krizových manažerů.

Čtěte také

​Naproti tomu střízlivé křídlo Václavových poradců nejspíše soudí, že k otevření Blaníku ještě čas nedozrál. Je zde více signálů, že se nadcházející zima stane katalyzátorem změn, které povedou k posílení národních států.

V Blaníku se určitě předjímají důsledky deglobalizace, odklon od zeleného byznysu a také neodvratné geopolitické směřování k multipolárnímu světu, který nebude ovládán jediným hegemonem.

Ivan Hoffman

Jak se svatý Václav rozhodne, ovšem závisí i na nás. Pravděpodobně si poradíme i bez něj, tak jako už několikrát v minulosti. Je ale dobré vědět, že je náš patron připraven v záloze, kdyby cizí přesila byla nad naše síly.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.