Ivan Hoffman: Nová doba

9. srpen 2023

Kdysi dávno, když politika ještě měla nějakou prestiž, neměl politik právo chybovat. První chyba v kariéře bývala současně tou poslední. Egon Lánský, kdysi jeden z populárních redaktorů Svobodné Evropy, mi jednou vyprávěl příběh z doby, kdy se v emigraci dostal k novinařině ve Švédsku.

Čtěte také

Mladému ministrovi financí, který byl politickou hvězdou a před sebou měl skvělou budoucnost, zničila kariéru fotografie z dovolené v Tichomoří, na které byl zachycen s domorodými tanečnicemi nahoře bez.

Pointou bylo, že za blbost se platí, neměl takovou fotografii dopustit, nikoli že mu bylo ukřivděno, neboť tanečnice byly ustrojeny zcela standardně, jak to bylo v jejich kraji zvykem.

Započnou drogám lepší časy?

Když se dnes u nás diskutuje o fotografii brněnské primátorky s bílým práškem, dle odborníků zřejmě s kokainem, kde kdo má pro političku pochopení.

Čtěte také

O nějakém výrazném politickém či mediálním tlaku na její odstoupení mluvit nelze a experti na závislosti si dokonce od její kauzy slibují, že se na drogy u nás začne pohlížet vlídněji, když jim údajně holdují běžně umělci a politici. Je zde nová doba, kdy host vyhazuje vrchního a politici se v noci na ulici potkávají s veselými mladými lidmi, co mají po kapsách drogy.

Co kdysi odrovnalo politika, to se dnes díky politikovi daří bagatelizovat. Na drogy se v této nové době pohlíží jako na volnočasovou aktivitu, nikoli jako na hrozbu a neštěstí.

Modernita, která se projevuje slabostí pro deviace všeho druhu, zvolna vytěsňuje konzervativní puritány, úzkoprsé moralisty a vůbec všechny, kdo kazí zábavu. Pro politiku v této nové době platí, že nic není chyba, protože nic není špatně.

Komentátor Ivan Hoffman

Nejenže kvůli fotce s bílým práškem, dle odborníků zřejmě kokainem, nehrozí primátorce odvolání. S tou fotografií na billboardech má šanci v budoucnu bodovat u stále modernějších a veselejších voličů.

Drogová závislost bývá důsledkem snahy odpoutat se od tíživé reality, droga je únikem před problémy. Docela dobře může fungovat i jako únik před politikou. Droga sice nic nevyřeší, ale lidem na drogách je to jedno. V tom tkví politický potenciál bílého prášku, dle odborníků zřejmě kokainu.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio