Ivan Hoffman: Ohrnování nosu

21. prosinec 2022

Stalo se tradicí ohrnovat nos nad pořadateli nejsledovanějších sportovních událostí, jako jsou olympijské hry či fotbalová mistrovství světa. Před Katarem byli na pranýři Číňané a Rusové. Vesměs se zeširoka rozebírají důvody, proč by se v té které zemi akce neměla konat kvůli riziku, že pořadatelská země sportovní akci vzorně zorganizuje a předvede se světu v dobrém světle.

Obava je to samozřejmě důvodná, neboť každá země, která se rozhodne prodělat velké peníze na vybudování sportovní infrastruktury a zázemí pro statisíce návštěvníků z celého světa, tak činí se záměrem ukázat se v dobrém, nikoli špatném světle.

Čtěte také

V ohrnování nosu se angažují různí aktivisté, které nezajímá samotné sportovní soupeření, nýbrž sledují vlastní agendu, se kterou by se rádi přiživili tam, kde je velká koncentrace televizních kamer. Tito aktivisté nás upozorňují na nepravosti, které bychom určitě neměli přehlédnout.

Někdy nás navádějí, abychom kvůli tomu, že v dané zemi nekvete pšenka některé minoritě, mistrovství či olympiádu sabotovali. Jindy se spokojí s tím, že za nás bojkot zařídí politici. Těm se ovšem někdy ohrnovat nos nechce, jako třeba teď v Kataru francouzskému prezidentovi Macronovi, když se jeho borci probojovali do finále.

Fotbalová událost

Čtěte také

S peskovanými pořadateli se pak občas spolčí i sportovní celebrity. David Beckham si například dovolil prohlásit, že „vždy věřil, že sport má sílu být ve světě nástrojem dobra“. To je v ostrém protikladu s tezí, že sport je zástěrkou zotročování zahraničních dělníků, porušování lidských práv LGBTQ+ lidí anebo že kvůli fotbalu v poušti kolabuje planetární ekosystém. O skandálu, že fotbalisté prohánějí míč v zemi, kde je zakázané pivo, ani nemluvě.

Nejspíše vyjde na zmar všechno to ohrnování nosů v zemích, které sice vzorně zacházejí s minoritami, trpí opozici a oškliví si CO2, ale nesvedou zafinancovat a zorganizovat mistrovství světa ve fotbale. Čáru přes rozpočet přitom lidsko-právním a zeleným aktivistům neudělali špatní Katařané, ale Lionel Messi a Kylian Mbappé.

Ivan Hoffman

Tito dva útočníci, spoluhráči z klubu Paris Saint Germain, zrežírovali finálové představení, na které současná generace milovníků kulatého nesmyslu nikdy nezapomene. Že se na fotbalové mistrovství světa v Kataru nebude vzpomínat jako na lidsko-právní skandál, nýbrž jako na fotbalovou událost, zavinili fotbalisté. A zřejmě to udělali schválně.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.