Ivan Hoffman: Politika nesbližuje

30. srpen 2023

S našimi starými přáteli na Slovensku se už řadu let nebavíme o politice. To je možná důvod, že je stále máme. Případů, kdy se kvůli politice vzájemně nesnesou naši staří přátelé, známe bohužel celou řadu. Teď, před slovenskými volbami, jsme proto opatrní na druhou.

Ve vášnivé předvolební atmosféře, kdy se lidé upínají k falešným nadějím a děsí falešných hrozeb, není velká šance na akademický rozhovor, poklidnou nestrannou diskusi.

Čtěte také

Jenomže na tu nebude chuť ani po volbách, když se buďto nesplní falešné naděje, anebo falešné hrozby. Nechce-li člověk riskovat, že si znepřátelí staré přátele, pak na diskusi o politice vlastně není vhodný čas nikdy.

Politika nesbližuje. Nemá to v popisu práce a nemá na to buňky. O moc zřídka soupeří lidé, kteří mají velké srdce a spoustu nápadů, jak druhé učinit šťastnými. Častěji o moc soupeří lidé, co mají velké ego a spoustu nápadů, jak na politice vydělat. Proto je vhodné nevědět, koho naši přátelé volili a koho se volit chystají.

Staré přátele nelze zaměnit

Čtěte také

Z pohledu na portfolio, kterým se probírají, lze vytušit, že budou hlasovat pro kandidáty z našeho pohledu nevolitelné, protože volitelní kandidáti jsou z jejich pohledu nevolitelní.

Také je ale žádoucí, aby naši staří přátelé nevěděli, co si z odstupu o jejich pravděpodobné volbě myslíme my. Jelikož máme nevýhodu, že nám chybí podrobné informace, ale současně výhodu, že nemáme mozek vymytý místní propagandou, lehce můžeme popudit, když nám jejich favorit přijde jako prázdný nekňuba a na jejich zlosynovi shledáme řadu pozitiv. Držet jazyk za zuby je zkrátka v třeskuté atmosféře jasná volba.

Ivan Hoffman

K čemu má člověk staré přátele? Aby byl méně sám. Kamarádi, se kterými jsme společně prošli kus cesty a stali se tak součástí našich životů, si vedle našeho přátelství zaslouží také shovívavost a respekt. Staré přátele nelze zaměnit. Lze je jenom bez náhrady ztratit a s nimi i ten společně sdílený kus života. Politika naštěstí není to jediné, o čem se člověk může se starými přáteli bavit. Vedle vzpomínek jsou zde především vnoučata a nemoci. Tedy radosti a strasti, které na rozdíl od politiky sbližují.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio