Ivan Hoffman: Pravda o majce fialové

20. duben 2022

Když je něco „nej“, logicky to na sebe přivolá pozornost. Je tomu tak i s kovově lesklou majkou fialovou, která má být nejjedovatějším českým broukem. Za údajný věhlas děkuje údajně zejména bulváru, který tímto broukem děsí své senzacechtivé publikum.

Je-li na démonizovaného brouka tázán entomolog, dovíme se, že není třeba panikařit: „Zvíře samozřejmě částečně jedovaté je, ale aby se člověk majkou otrávil, tak by jich musel sníst několik. Nenapadá mě, jak by k tomu mohlo dojít.“

Čtěte také

Citovaný expert nepamatuje žádnou vážnou otravu majkou fialovou a dodává: „Dokonce nemám ani informaci o tom, že by ji snědla nějaká domácí zvířata. Myslím, že si dávají dost pozor.“

Na ifauně, pejskařském internetovém fóru, se nicméně majitelka nepozorného psa, který prý sežere, na co přijde, podělila o zkušenost, kdy jen díky rychlému zásahu dobrého veterináře její domácí mazlíček přežil konzumaci zmíněného brouka.

Jak je tomu tedy s démonizací, bulvarizací, respektive bagatelizací čili zlehčováním zmíněné majky fialové?

Přežít v divočině

Zkušenosti s experty z jiných oborů a všeobecná módní relativizace pravdy vybízí k metodické skepsi, nechce-li člověk naletět.

Zda došlo k démonizaci majky fialové bulvárem, neumím posoudit, protože nečtu bulvár.

Čtěte také

U příběhu otráveného psa pak chybí vyjádření zasahujícího veterináře, ověřené nezávislou komisí, ve které by nejlépe měli být i entomolog a nějaký expert na dezinformace.

Vyvrátit veškeré obavy, pochybnosti, předsudky či bludy, by se ale podařilo sotva.

O majce fialové existuje bohatá literatura. Je to brouk pozoruhodný a téměř vyhubený zemědělskými chemikáliemi. Je chráněný, nikoli ovšem proto, že je jedovatý. Nezašlápli jsme ho, když si to u nás vykračoval po chodníku.

Ivan Hoffman

Než bychom ale psům vysvětlovali, že se brouci nežerou a majky už vůbec, nechtějí-li riskovat zvracení, křeče či anafylaktický šok, raději jsme majku vyprovodili z pozemku do divočiny za plotem.

Přežít v divočině je heslo dne. To je to, na co by se i majka fialová měla ve světě podle člověka soustředit.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio