Ivan Mls: Řidiči a kolaři

8. listopad 2022

Jsem cyklista a řidič. Jako většina lidí. A tak, jako většina řidičů, jsem si ťukal na čelo, když jsem se seznámil s novou zákonnou úpravou, jak mají auta na silnici objíždět cyklisty ve vzdálenosti minimálně jeden a půl metru. A jako většina cyklistů jsem zajásal, že zákonodárci konečně zase jednou udělali něco pro naši bezpečnost.

Opatření platí od letošního ledna a hlavní test proveditelnosti jsme si mohli vyzkoušet v právě uplynulé letní sezóně, kdy na kolo vyrazily tisíce turistů. 

Je pravda, že jako řidič jsem si žádné metr a půl dlouhé ocejchované měřidlo, kterým by spolujezdec z okénka kontroloval distanc od předjížděného cyklisty, nepořídil. Prostě jen cyklisty na silnici objíždím ještě větším obloukem, než dřív, abych měl jistotu, že tam ten metr a půl bude. Aby mě náhodou nějaký dobrák s palubní kamerou nenatočil a nepověsil někam na sociální síť jako piráta silnic.

Jako cyklista, jedoucí občas po silnici, se cítím o něco komfortněji – výrazně ubylo případů, kdy jsem měl pocit, že mě proud vzduchu od předjíždějícího auta sfoukne do škarpy.

Jinými slovy, byť jsme my, řidiči, brblali, přece jen se teď chováme k nám, cyklistům, trochu ohleduplněji. Teď ještě aby to bylo oboustranné.

Jsem sice velmi, velmi snášenlivý. Ale řeknu vám, když jedu třeba kolem Lipna, na silnici se přede mnou motá had cyklistů jedoucí rychlostí čtrnáct kilometrů v hodině a já vím, že paralelně se silnicí se vyskytuje luxusní cyklostezka, mám se co držet, abych nestál pravé okénko a od plic jim při předjíždění něco peprného neřekl.

Vždycky se ale ovládnu. Ne snad, že bych nenašel vhodná dehonestující slova – jenže, řekněte sami, má smysl hulákat z auta, když vám zákon nedovoluje se k cyklistovi přiblížit tak, aby vás dobře slyšel?

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Světový den spoření

    Jedno staré české přísloví říká, že kdo šetří, má za tři. Je to pochopitelně jen taková průpovídka, koncentrace lidové moudrosti nabyté na základě generační zkušenosti.

  • Ivan Mls: Zapomínání

    Myslím, že už jste to někdy sami také zažili. Vypravili jste se z domova, už jste byli někde na ulici, a najednou vám bleskla hlavou myšlenka: Zamknul já jsem vůbec byt?

  • Ivan Mls: Den zraku

    Koukáme, čubrníme, díváme se, zíráme, čučíme, hledíme, pohlížíme,  civíme, pozorujeme, sledujeme, zříme… Nezasekl jsem se, jen jsem nahodil pár synonym pro činnost zraku.