Ivan Mls: Světové dny

30. červen 2023

Všimli jste si, jak jsou dva prázdninové měsíce z mezinárodního a světového hlediska chudé? Hned vysvětlím. Mám teď na mysli chudobu týkající se různých světových a mezinárodních dnů.

Zatímco v jiných měsících roku téměř na každý den připadá nějaký ten svátek, a jsou dny, kde je jich namačkáno hned několik, dva letní měsíce, a červenec zvlášť, jsou mezinárodními a světovými dny zabydleny jen velmi řídce.

Znalec by možná použil i přirovnání k notám na buben. Možná je to schválně – kdo by se taky v čase dovolených chtěl zabývat koukáním do kalendáře a připomínáním čehosi důležitého.

Pro případ, že byste o prázdninách zcela nutně potřebovali nějaký důvod k oslavě, probral jsem ty letní mezinárodní a světové dny a nabízím aspoň pár tipů.

Tak třeba hned 2. červenec je Světovým dnem UFO. Myslím, že pokud bychom ho opravdu důkladně oslavili, docela určitě bychom nějaký neidentifikovatelný létající předmět na obloze zahlédli. Byl by to nezapomenutelný zážitek, protože 2. červenec je zároveň i Mezinárodním dnem proti zapomínání.

Pak tady máme třeba takovou hezkou sérii 6., 11. a 14. července se Světovým dnem polibku, Světovým dnem populace a Mezinárodním dnem nebinárních lidí. Případné konotace a souvislosti si laskavě doplňte sami.

V tomto měsíci bych pak ještě doporučil 20. červenec, který je Mezinárodním dnem šachu – můžeme tedy udělat i něco pro tříbení našeho logického myšlení. Dost dobře si neumím představit, jak vhodně oslavit Den suchého zipu připadající na 2. srpen.

Docela příjemně by mohl vyjít 8. srpen, což je Mezinárodní den koček. Na tenhle den připadá ještě jeden mezinárodní den, ale vzhledem k tomu, že sloupek vysíláme po sedmé ráno a nikoli po dvaadvacáté hodině večer, dohledejte si to laskavě sami na internetu.

No a pak už bych se v srpnu zastavil asi jen u data 16.8., což je Mezinárodní den rumu. Myslím, mnozí z nás si rádi a důkladně tento významný den připomenou, jen je trochu nešikovné, že vychází na středu, takže sbližování s oslavencem bude muset být  přece jen  trochu umírněné, než kdyby bylo druhý den volno.

Věřím, že vám tyhle prázdninové tipy zase o něco málo rozšířily obzor – vždyť člověk může být světákem docela jednoduše.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Světový den bez tabáku

    Je tomu už šest let, co můžeme bez obav chodit do hospod a restaurací. Abych byl přesný, bez obav z toho, že po návratu domů budeme muset naházet veškeré šatstvo do pračky.

  • Ivan Mls: Rozhlasové narozeniny

    Má odpracováno už sto let, ale do penze se rozhodně nechystá. To by byl titulek pro nějaký bulvární plátek, co říkáte? Nebo tenhle: Ani v 78 letech nemyslí na odpočinek.

  • Ivan Mls: Velikonoční pondělí

    Neprobudili jste se náhodou dneska ráno s hrůzou? Teď oslovuji hlavně mužskou část posluchačstva. Ptáte se proč? Třeba proto, že jste zjistili, že je Velikonoční pondělí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.