Izumi Šikibu: Závoje mlhy

6. listopad 2013

Na začátku 11. století, kdy vrcholí klasické období japonské literatury, vzniká řada literárních deníků, které jsou kombinací autentické zpovědi s literární fabulací a prózu prokládají básněmi. Náplní poetického deníku japonské básnířky Izumi Šikibu je příběh horoucího milostného vztahu.

O životě autorky máme sporé informace. Ví se, že pocházela ze staré aristokratické rodiny Óe, jejíž příslušníci vynikali vysokou mírou vzdělanosti a mnozí sami psali.

Izumi, narozená patrně roku 978, byla dvorní dámou umělecky založené císařovny Šóši, která básnickou činnost svých dam podporovala a sama se jí účastnila.

Literární odkaz Izumi Šikibu tvoří dvě později dodatečně uspořádané sbírky japonských básní (pětiverší tanka) a autobiografický memoárový deník nikki, v němž jedinečným způsobem propojila poezii s prózou.

Ještě celá staletí po básnířčině smrti (stopa se ztrácí někdy po roce 1038), byly její verše zařazovány do prestižních císařských antologií a i dnes, po tisíci letech, je uváděna na předním místě mezi nejlepšími japonskými básníky všech dob.

Deník Izumi Šikibu, pokrývající období deseti měsíců, je ohlédnutím za důležitým údobím v autorčině osobním životě. Tehdy začínala její čtyřletá známost s princem Acumičim, nevlastním bratrem zesnulého prince Tametaky, předchozího milence paní Izumi.

Ze staré japonštiny dílo přeložila Zdenka Švarcová, která také jednotlivé části Stránek na dobrou noc uvádí.


Účinkují:Martin Finger a Andrea Elsnerová

Autor: Izumi ŠikibuPřeklad: Zdenka ŠvarcováPřipravila: Vladimíra BezdíčkováRežie: Aleš Vrzák

Spustit audio

Více z pořadu