Já mám jedinou odpovědnost, a to je odpovědnost talentu, myslí si spisovatelka Radka Denemarková

1. duben 2024

„Román dokáže, že má člověk chuť jít do života s radostí, nebo jít někomu nafackovat. Myslím, že správná literatura tak má působit,“ soudí úspěšná autorka, která vydala novou knihu. Pro koho napsala Hodiny z olova a pro koho Čokoládovou krev? Jakých témat se Čokoládová krev dotýká? Popovídala si s Boženou Němcovou? Kde všude má přátele a kde je doma? Co všechno dokáže literatura?

Zatím poslední Čokoládová krev zrála dlouho. Říkala jsem si, že ve svém věku napíšu drzý a nekompromisní román o problémech naší doby, které někde začaly. Mezitím Radka Denemarková vydala román Hodiny z olova. „Do toho jsem byla na Tchaj-wanu, kde mě napadla taková metafora a kniha byla rozepsaná. Takže je otázkou, co ve mně v tu chvíli dozrává,“ zamýšlí se.

Radka Denemarková

„Mám jedinou odpovědnost, a to je odpovědnost talentu. Já jsem si ho nevybrala, ale musím ho opečovávat. A dokud funguje moje kreativita a posedlost psaním, ty knihy chci dopsat. Mám pocit, že Čokoládová krev je to nejlepší, co jsem kdy napsala.“

Mám reakce a román leze nejvíc na nervy mužům nad 50 let. Jako kdybych jim rozbíjela jejich svět. Zároveň mám pozitivní reakce u mladé generace, což je dobrá zpráva.“

Radka Denemarková stále píše a psaním i odpočívá. „Píšu ale něco jiného než romány. Mám heslo: Ani den bez čárky. Mám pocit, že to není otázka rozhodnutí, ale jinak to nejde. Literární talent není jen dar, jak si mnozí představují. Pro všední život je to taky peklo,“ uzavírá spisovatelka a literární historička v Blízkých setkáních.

Radka Denemarková
autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.