Jablonecké Studio Kokos není jen škola. Chci, aby děti hrály, zakládáme nový festival, prozrazuje jeho vedoucí Alena Schernstein Vítová

Folk, country, bluegrass, folk rock. To vše se v sobotu 20. dubna 2024 odehraje v jabloneckém Klubu Na Rampě, koná se tam oblastní kolo legendárního festivalu Porta. Pořadatelem Severočeského předkola je i letos jablonecké Studio Kokos v čele s hudebnicí Alenou Schernstein Vítovou, mimo jiné zakládají členkou kapely Ladybirds.

Čtěte také

„Psal se rok 1998, byl srpen a my jsme vznikly. Byly jsme tři holčičky na dětském táboře, bylo nám 8, 7 a 10 let, a na kytaře, na kterou jsem uměla tak dva akordy, jsme měly nalepený tři dřevěné berušky. No a na pokoji jsme začaly hrát. A vůbec nás nenapadlo, že budeme hrát víc než 25 let,“ vzpomíná na začátky Ladybirds Alena Schernstein Vítová.

„První písnička byla Valčíček od Nedvědů, a co nevidět jsme začaly psát i vlastní písničky,“ dodává ještě s tím, že Ladybirds hrají také známé hity ve vlastních aranžích.

Alena Schernstein Vítová také vedoucí Studia Kokos v Jablonci nad Nisou. „Fungujeme v podstatě jako hudební škola. Máme individuální lekce kytary, piana, kapely u nás vznikají, pomáháme s aranžemi, vokálem. Chci, aby děti hrály, takže se snažím domluvit jim i koncerty,“ popisuje. Studio pořádá i hudební víkendy a tábory, i příměstské.

Studio Kokos pořádá Severočeské předkolo soutěže Porta, opět v jabloneckém Klubu Na Rampě. Porta ale není to jediné, co pořádají, chystají novinku.

„Chystáme novou soutěž. Protože soutěže pomalu vymizely, tak chystáme novou autorskou i interpretační soutěž pro děti a mládež do 18 let. 14. září na Grabštejně bude finále vybraných kapel, které vystoupí spolu s už hrajícími kapelami. Doufám, že začneme nějakou novou tradici setkávání, spojenou třeba s workshopy, besedami,“ popisuje Alena Schernstein Vítová.

„Prostě chybí nám tady autorská soutěž pro mladé, tak jsem se rozhodla, že do toho takto skočím, bude to Grabštejn Harmony Fest“ dodává.

Co má Alena Schernstein Vítová společného s kapelou Žízeň a dalšími hudebními skupinami? Je jablonecké hudební Studio Kokos i pro dospělé? A jak bude probíhat letošní jablonecký víkend s Portou? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio