Jachty na Lipně mají problémy. Hladina je nízko kvůli suchu, slabým přítokům a upouštění přehrady

27. červenec 2023 15:02

O 120 centimetrů níž než obvykle je kvůli suchu hladina přehrady Lipno v přístavišti v Černé v Pošumaví. Problém je to hlavně pro jachty s ponorem přes 170 centimetrů. Někteří majitelé větších lodí proto teď předčasně ukončují sezonu a vytahují plavidla na břeh.

„Začíná to být problém pro lodě, které mají ponor 170 centimetrů. Máme tady vyhrabaná koryta, těmi se loď musí dostat pod jeřáb a musí se zvednout, vyndat na vozík a vlastně zaparkovat,“ líčí Miroslav Navrátil, správce přístaviště v Černé v Pošumaví.

Pro majitele větších lodí ze současné situace vyplývají určité povinnosti. „Měli by sledovat aktuální stav hladiny a z toho si vypočítat, jaká hloubka pod nimi je. Už volalo asi pět lidí, že by v tomto týdnu a víkendu přijeli a chtěli by loď vyndat,“ popisuje Miroslav Navrátil.

Pravidelně je teď v kontaktu s majiteli i Ondřej Vachel, který se v přístavišti stará o servis větších lodí. „Letošní situace je katastrofální, je málo vody. Za vinu to dáváme tomu, že je malý úhrn srážek. Nyní hlídáme stav hladiny Lipna a následně budeme plánovat vytahování plavidel s větším ponorem,“ říká.

Podle ředitele závodu Horní Vltava Jiřího Balouna je hladina Lipna v současnosti na nejnižším bodě za posledních pět let. „Příčinou je stav přítoků do nádrže, ale současně plnění systémových funkcí celé vltavské kaskády, která musí hospodařit s tou vodou, která je k dispozici. Přehrada se upouští kvůli naplnění celé kaskády,“ vysvětluje.

Nedostatek vody komplikuje i lodní dopravu na řece Vltavě. Státní plavební správa už uzavřela plavební komoru Kořensko u Týna nad Vltavou. Lodě se tak nedostanou z Českých Budějovic na Orlík.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související