Jáchymovská radnice se víc otevře veřejnosti, vznikne tam kreativní centrum

6. březen 2024 08:55

Do historické radnice v krušnohorském Jáchymově se do dvou let nastěhuje nové společenské centrum, které bude součástí rozšířené městské knihovny. Přestavba budovy nebude podle vedení města jednoduchá.

Radnice v Jáchymově na Karlovarsku patří mezi víceúčelové budovy. V prostorách z 16. a 17. století sídlí městský úřad, knihovna a expozice Knihovny Latinské školy, prostřednictvím které se návštěvníci mohou seznámit s bohatou historií tohoto města. Do dvou let tam má navíc vzniknout nové kreativní (společenské) centrum.

Čtěte také

Během uplynulých století zasáhlo radniční prostory několik požárů. Po nich následovaly různé opravy a přestavby. Poslední zásadní úpravy přízemních prostor radnice proběhly před 50 lety a od té doby slouží bez větších změn.

Místnosti současné knihovny tvoří na první pohled složitý systém chodeb, místností a sálů. Prý to není náhoda. Kdysi tady totiž působili i pracovníci justice. „V 50. letech tady sídlil okresní soud. Prostor byl rozdělen přepážkami,“ přiblížila vedoucí městské knihovny Karin Pašková.

Po desítkách let se nyní prostory knihovny dočkají rekonstrukce. Jáchymovská radnice totiž připravuje rozsáhlé opravy budovy a vznik nového společenského centra. Na vznik tohoto centra město obdrželo příspěvek od ministerstva kultury ve výši 20 milionů korun. Další 4 miliony přidá ze svého rozpočtu.

„Všichni hovoříme o kreativním centru. Nám se tam podaří vložit multifunkční místnost, kde bychom mohli pořádat setkání kreativců, čtení, alternativní filmový klub, workshopy, výstavy a další věci,“ dodala nezávislá místostarostka Lada Baranek.

Přestavba prostor na kreativní centrum by měla začít letos a kvůli přidělené dotaci musí být dokončena do konce příštího roku. Tím se otevře nová éra pro radnici v Jáchymově, která se stane ještě více otevřeným prostorem pro všechny obyvatele města.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio