Jak firmám ušetřit peníze a zároveň se chovat šetrně k přírodě? - kopie

14. říjen 2019

Druhý ročník kurzu Young Energy Europe zná vítěze. Poslechněte si reportáž z předávání cen na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Cílem kurzu Young Energy Europe je zprostředkovat mladým lidem informace o tom, jak mohou šetřit energii a další zdroje ve svých podnicích. A dále jim pomáhá v podnicích nacházet slabá místa a hledat potenciály, kde takové úspory v jejich firmě lze najít.

Kurz původně vznikl v Německu a od roku 2018 byl přenesen i do dalších čtyř pilotních zemí. Jedná se o Maďarsko, Řecko, Českou republiku a Bulharsko.

 

Kurz byl rozložen do pěti dnů v období od dubna do října letošního roku. Účastníci tak postupně čerpali informace napříč obory, které pak měli za úkol dále zpracovat a využít.

Firmy o možnostech úspor často ani nevědí. Právě proto tato iniciativa nabízí zaměstnancům, aby možnosti úspor identifikovali a firmám peníze ušetřili.
Pavel Zámyslický, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí

Logo soutěže Young Energy Europe

Jaké jsou cíle projektu?

Účastníci si mají odnést nové poznatky a nové vědomosti o možnostech, jak přizpůsobit práci v firmách cílům ochrany prostředí. Mají si odnést i základní informace o ochraně klimatu, a to v celkovém kontextu i v rámci České republiky. Velmi důležitý cílem je ale i zpracování praktického projektu pro zaměstnavatele, který účastníci na konci kurzu prezentují. Na základě této prezentace obdrží certifikát o absolvování kurzu.

Nevymysleli jsme nějaký převratný způsob šetření energií ani úspory CO2. Ale mysleli jsme prostě komplexně. Využili jsme všechny informace, které jsme se v projektu dozvěděli, a aplikovali je na všechny aspekty výroby u nás v závodě. Proto jsme byli nominováni na první místo.
Jiří Kašpar, člen vítězného týmu ze společnosti Madeta a. s., závod Planá nad Lužnicí

Projekt se uskutečnil za podpory Evropské iniciativy na ochranu klimatu.

autoři: Helena Poláčková , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.