Jak mluvit o duševním zdraví mladých lidí? Projekt Safezóna nabízí ucelené informace i mapu pomoci

8. únor 2024

„Jedno z pěti českých dětí se setkalo s nějakou formou duševních obtíží. Z průzkumů víme, že padesát procent těchto obtíží se projeví již před čtrnáctým rokem věku. Děti jsou tedy ještě na základní škole. To je alarmující informace,“ říká hlavní koordinátorka eventů projektu Safezóna Adéla Tisoňová. „Každý pátý dospělý navíc uvádí, že neumí hovořit s mladým člověkem na téma duševního zdraví. Bojí se a neví, jaká slova hledat,“ doplňuje ředitelka projektu Marie Froulíková.

Na webu projektu Safezóna najdete ucelené a ověřené informace v oblasti duševního zdraví mladých. Jednotlivá témata můžete filtrovat podle věku, od základní po vysoké školy. K dostání je zde i podrobná mapa psychologické a psychiatrické pomoci napříč celou republikou. Řešení problému je ale důležité nenechávat na poslední chvíli.

„Objednávací doba nefunguje ze dne na den, ale spíše v řádu měsíců. Je to velmi dlouhý pořadník. Mapu jsme dali na web proto, že se snažíme udělat komplexní rozcestník. Pro mladé lidi dobře funguje rozdělení podle témat. Podle jednotlivých témat si tak můžete dohledat konkrétní organizaci, která vám pomůže. Na mapě ale najdete i celou řadu lokálních kontaktů. Pomoc tak můžete najít přímo ve městě bydliště,“ popisuje Froulíková.

Projekt Safezóna začíná organizovat i eventy pro živé publikum. Na záznam první panelové diskuze Seš safe? s českými influencery z oblasti duševního zdraví se můžete podívat na jejich YouTube.

Jak nabídnout pomocnou ruku, když sami nepatříte mezi odbornictvo? Hledáte jako kantor či kantorka výukové materiály pro své studentstvo? A jak souvisí projekt Safezóna se seriálem Sex o'clock? Poslechněte si celý rozhovor s Marií Froulíkovou a Adélou Tisoňovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka