Jak na dokonalý vývar? Autorka kuchařek poradí
Jaké maso se hodí na svíčkovou, jak připravovat sumce nebo míchaná vajíčka. To vše se dozvíte z hrníčkové kuchařky s názvem První kroky v kuchyni, kterou napsala Jaroslava Pechová.
Jak se svěřila v Radioporadně, hrníčkové kuchařky začala psát proto, aby si vydělala na vydávání svých básní. A nápad zafungoval. V knihách spisovatelky Jaroslavy Pechové najdete drobné rady nejenom pro začínající kuchaře.
Pár polévkových tipů vám nabídneme už teď:
- vodu na polévku z masa či kostí osolíme jen mírně, abychom nezabránili vyluhování minerálních solí
- teprve před dokončením polévku dostatečně osolíme a okořeníme
- kosti krátce opečeme v horké troubě, teprve potom je vložíme do studené vody a zvolna vaříme
- vaříme-li v polévce tučné maso, polévku necháme vychladnout a tuk sebereme
- aby měla polévka zlatavou barvu, přidáme do ní při vaření rajče, trochu nastrouhané mrkve, špetku šafránu nebo několik omytých slupek cibule
Tak dobrou chuť a ničím nerušený poslech Radioporadny, kterou vás provede moderátorka Jitka Slezáková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.