Jak na dokonalý vývar? Autorka kuchařek poradí

4. duben 2014

Jaké maso se hodí na svíčkovou, jak připravovat sumce nebo míchaná vajíčka. To vše se dozvíte z hrníčkové kuchařky s názvem První kroky v kuchyni, kterou napsala Jaroslava Pechová.

Jak se svěřila v Radioporadně, hrníčkové kuchařky začala psát proto, aby si vydělala na vydávání svých básní. A nápad zafungoval. V knihách spisovatelky Jaroslavy Pechové najdete drobné rady nejenom pro začínající kuchaře.

Pár polévkových tipů vám nabídneme už teď:

  • vodu na polévku z masa či kostí osolíme jen mírně, abychom nezabránili vyluhování minerálních solí
  • teprve před dokončením polévku dostatečně osolíme a okořeníme
  • kosti krátce opečeme v horké troubě, teprve potom je vložíme do studené vody a zvolna vaříme
  • vaříme-li v polévce tučné maso, polévku necháme vychladnout a tuk sebereme
  • aby měla polévka zlatavou barvu, přidáme do ní při vaření rajče, trochu nastrouhané mrkve, špetku šafránu nebo několik omytých slupek cibule

Tak dobrou chuť a ničím nerušený poslech Radioporadny, kterou vás provede moderátorka Jitka Slezáková.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.