Jak na soustředění? Líp než potravinové doplňky funguje pohyb, říká Vojta z Brain We Are

21. září 2023

Blíží se začátek akademického roku. Ti, kdo už nestudují, se po létě zase možná chystají na podzimní usebrání. Do podcastu Vlna proto tentokrát dorazil Vojtěch Hlaváček z podcastu Brain We Are, aby s posluchačstvem sdílel svoje tipy na to, jak se v roztěkaném světě lépe soustředit. Jak se ponořit do hluboké práce a na chvíli zapomenout na svůj telefon?

Vojtěch Hlaváček z podcastu Brain We Are

„Používání telefonu je dobré si zvědomit. Toho dosáhneme třeba trackováním času stráveného v aplikacích. Jakmile začne mít člověk přehled, jak velkou část dne mu reálně spolknou třeba sociální sítě, budeme hned mnohem obezřetnější, jakmile automaticky sáhneme po telefonu,“ vysvětluje podcaster Vojtěch Hlaváček, jak na zdravější vztah se smartphonem. Důležité pro dobré soustředění je podle něj taky obejít se bez něj co nejdéle po probuzení: „Ráno dělá den, čím později se k telefonu dostaneme, tím lépe pro nás.

V praktické debatě došlo i na látky na podporu mozku. „V téhle části rozhovoru bych dal určitě takový disclaimer. Lepší než jakýkoliv suplement bude vždycky pro vaše soustředění určitě pohyb. Učit se a o pauze si jít třeba zaběhat, nebo si dát aspoň saunu bude pro zvýšení neuroplasticity vašeho mozku vždycky super,“ vysvětluje.

 Jak si Vojta přivodil poruchu příjmu potravy a jak to se seberozvojem nepřehnat? Poslechněte si celý podcast.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.