Jak pečovat o stárnoucí příbuzné? Nebojte se požádat o pomoc

1. říjen 2021

Česká společnost stárne. A možná i vy pečujete sami doma o příbuzné v seniorském věku, kteří jsou odkázáni péči druhé osoby. Na nelehký úkol nejste sami. Nestyďte se požádat o radu a pomoc.

Rady, tipy, pomoc odbornou i duchovní nabízí například Bethany – dům pomoci. „Poskytujeme zejména psychosociální pomoc, následně spíš psychoterapeutickou podporu, duchovní doprovázení, podpůrnou péči a konzultace zejména seniorům v těžké životní situaci. A to ať jsou třeba v pobytové službě, nebo ve svém přirozeném prostředí doma. A pečujícím, to znamená blízkým a rodinám, které o seniory pečují. A potom veteránům služebních sborů,“ říká ředitelka domu Bethany Nikola Joštová.

Domácí péče

„Z hlediska psychologického a duchovního víme, že pro vnitřní klid člověka je lepší domácí prostředí. Je to místo, které zná, kde se cítí bezpečně. I případný odchod je pro něj přijatelnější, než být v cizím prostředí závislý na cizích lidech. Mnohdy je tam stud, úzkosti, deprese, strachy, než když je v přirozeném prostředí a může se obrátit na blízkého, kterého zná,“ vysvětluje Nikola Joštová.

Co pečujícím nejvíce chybí

Určitě je to společenské uznání, ale v první řadě podpora. „Tím, že se lidé často stanou pečujícím ze dne na den, tak ne vždy člověka napadne, jaké jsou možnosti podpory, co mají v takové situaci dělat. Takže nějaká informovanost. I proto děláme kurz, aby pečující věděli, jak se vyznat v sociálním systému, jaké jsou možnosti podpory. Finanční podpora, podpora z pohledu péče, co všechno můžu využít. Ať to jsou odlehčovací služby, pečovatelské služby a mnoho dalších,“ vyjmenovává Nikola Joštová.

Jsem pečující, mám dost sil?

Tak se jmenuje kurz, který proběhne ve dvou termínech v říjnu, je určený především pečujícím. „Často se potýkám s otázkou, jestli to musí být profesionální pečující, nebo laik. Je to úplně jedno, může přijít kdokoliv. V kurzu vycházíme ze zkušeností z praxe, z otázek a dilemat pečujících, kteří se na nás obrací,“ říká Nikola Joštová. První kurz bude 18. října od 15 do 19 hodin v prostorách Magistrátu města Pardubice. Druhý bude ve stejném čase a místě 22. listopadu. Kurz je zdarma.

„První kurz bude zaměřený na psychologickou péči, jak porozumět prožívání seniora, jakými fázemi může ve stáří procházet, jak tomu porozumět a reagovat. S čím se můžou sami pečující potkat, na koho se můžou obrátit v různých situacích. Jaké signály u seniorů sledovat a jak na ně reagovat. Nebude chybět spirituální pohled,“ říká Nikola Joštová a dodává: „Ve druhém kurzu navážeme oblastí sociální, jaké jsou možnosti podpory, jestli bankovní systém umožňuje třeba nějaké spoření. Bude prostor i pro praktické ukázky relaxačních technik.“

Spustit audio

Související