Jak poznat pravý a sladký špendlík? Češi si ho pletou s myrobalány

Mnohé české cesty a silnice lemují keře obsypané v létě malými kulatými žlutými plody, kterým hodně lidí říká špendlíky. Špendlíky to ale nejsou!

Jak vysvětluje Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu: „To není špendlík, ale myrobalán, zpravidla plevelný myrobalán, který k cestám roznesli ptáci. Ten pravý špendlík je typ švestky domácí. Voní jako švestka, vypadá jako švestka, akorát je žlutý. Hlavní rozdíl mezi nimi je, že pravý špendlík je i se slupkou chutný, voňavý a sladký. U myrobalánu bývá slupka nahořklá, a když není úplně dozrálý, tak je celý nakyslý a takový skoro nepříjemný“.

Pravý špendlík

Opravdový špendlík neroste u cesty a není to keř. Je to strom a jmenuje se Slivoň špendlík žlutý. Svým vzrůstem a tvarem koruny je velmi podobný švestce domácí. Dorůstá se 4 až 7 metrů. I plody mají podobný tvar jako švestky, akorát jsou žluté. Pecka jde dobře oddělit od dužiny.

V myrobalánech rostoucích u cest, které lidé hodně vozí do pálenic, je málo cukru. „V těch bývá 6 až 8 procent cukru. Někdy, když je opravdu hodně zralé možná až 10. Kdežto v kulturních myrobalánech je určitě 10 až 12 procent,“ dodává Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu. Na zakládání ovocných kvasů jsou tedy nejvhodnější pravé špendlíky (Slivoň špendlík žlutý) nebo kulturní myrobalány.

Logo

Špendlíková buchta a marmeláda

Když použijete špendlík např. na buchtu, určitě vám i po upečení zůstane takový, jaký jste ho tam dali. Nerozpeče se, nerozpadne a dokonce si zachová i svou barvu. Na koláč ho tedy můžete dát mnohem víc, než kdybyste použili zplaněné myrobalány, které se úplně rozpadnou.

Při výrobě „špendlíkového“ (myšleno ty zplaněné) džemu Hana Šindlerová, která vyrábí Marmelády s příběhem, radí: „Je z toho výborný džem, ale při výrobě je to trochu složitější s odpeckováním. Dužina od pecky se totiž hodně špatně odděluje. Ale špendlíkový džem můžete připravit takto: ovoce vložte do hrnce, zalijte vodou, dejte tam celou skořici a hřebíček. Společně dobře povařte. Pak propasírujte a dávejte horké do sklenic.“