Jak se bude jmenovat kromaňonská dívka z Mladečských jeskyní? Rozhodne o tom anketa

19. březen 2024 15:02

Na podzim před dvěma lety se vědcům podařilo pomocí digitální rekonstrukce lebky zjistit podobu dívky, která obývala v době kamenné Mladečské jeskyně na Olomoucku. Nyní se jeskyňáři snaží najít pro mladou kromaňonku jméno. Vyhlásili v té souvislosti anketu. Zájem vzbudila velký. Hned v prvních dnech přišly stovky návrhů.

Podoba mladé dívky vzbuzuje u návštěvníků Mladečských jeskyní mezi návštěvníky zájem. Doslova lavina se ale strhla hned po vyhlášení ankety. „Když jsem přišel ráno do práce, měl jsem 250 přijatých e-mailů,“ popisuje Ondčej Vlček ze správy jeskyní. Už teď jsou návrhy jména pravěké dívky pestrá, konkrétní ale Vlček zatím být nechce.

Mladečské jeskyně na Olomoucku

Anketu jeskyňáři vyhlásili společně s radními Mladče. Nezávislý starosta Tomáš Zapletal je zájmem lidí překvapený a už se chystá na zvídavé turisty. V Mladči totiž nejsou jen jeskyně, ale také řada turistických tras. Obec totiž leží obklopen a chráněnou krajinnou oblastí Litovelské Pomoraví. „Máme v plánu přidat na záchytné parkoviště informační cedule, že jsou tady modré a červené turistické trasy,“ uvádí Zapletal.

Lidé můžou návrhy na jméno kromaňonské dívky posílat do 30. dubna na e-maily mladečských jeskyní nebo jejich sociální sítě. Spolu s mladečským radními vyberou jeskyňáři pět až deset návrhů, o kterých bude následně veřejnost hlasovat.

Poslechněte si kompletní reportáž Blanky Mazalové, kterou Ondřej Vlček zavedl i do tzv. Dómu mrtvých. O co jde? Více v reportáži.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio