Jak se podomácku dabovaly videokazety? A co všechno dokážou mravenci? Odpovědi zná Otrlý divák

3. březen 2018

Koho se bojíte víc? Pavouků, hadů nebo humrů? Nemylte se, i poslední zmiňované zvíře může zneklidňovat. Najdete ho i na plakátu 14. ročníku Festivalu otrlého diváka.

Filmy výstřední, neumětelské, děsivé, krvavé, pornografické a hlavně ve velké většině neokoukané a zábavné přináší na plátno přehlídka, která se zrodila před lety v pražském kině Aero. „Jeden člen našeho týmu přijel tehdy nadšený z filmového festivalu v San Sebastianu, z prestižní akce, s tím, že tam byla celá jedna sekce věnována Johnu Watersovi, muži, který stojí třeba za filmem Růžoví plameňáci, dílem výživným ve všech ohledech,“ vzpomíná jeden z dramaturgů festivalu Petr Šaroch.

Myšlenka zkusit něco podobného zrealizovat i v českých podmínkách byla lákavá a díky vstřícnosti žižkovského kina nezůstalo jen u teorie – zrodila se akce, která dnes patří k tradiční části dramaturgie kina a díky ozvěnám se to nejlepší z programu dostane i k divákům v Hradci Králové nebo Brně.

„To už je všechno minulost, Rambo,“ aneb osmdesátkový a devadesátkový rychlodabing

Názvy filmů mluví často samy za sebe, jak se můžete přesvědčit na webu festivalu. Otrlec, to ale není jen samotné promítání, tematická je výzdoba kina a některé projekce doprovází až divadelně pojatý program – živý dabing na pódiu, přehrávání scének, kostýmy. Ne náhodou se pořadatelský tým realizoval třeba i v provedení slavné Rocky Horror Picture Show.

Čtěte také„VHS kazety se sháněly u veksláků, kamioňáků a taxikářů,“ vzpomíná dramaturg dokumentu Králové videa

Letos má přehlídka i vzdělávací ambice, její součástí je blok věnovaný fenoménu pirátského rychlodabingu v Československu, který svého času představoval jediný způsob, pomocí něhož se VHS produkce ze západu mohla dostat i do českých domácností. Pouštět se budou ukázky a mluvit se bude i o chystaném dokumentu Králové videa.

„Pořád přicházejí noví diváci, kteří objevují Otrlce poprvé. Ale vždycky rádi vidíme i ty staré známé tváře,“ zve k návštěvě přehlídky v podstatě kohokoliv dramaturg Jiří Flígl.  Do neděle 4. března probíhá Otrlý divák v Praze v kině Aero, 9. března se konají ozvěny v Brně, v pátek 13. dubna pak v Hradci Králové.

Záznam celého ArtCafé včetně hudby podle výběru Josefa Sedloně si můžete poslechnout zde:

Spustit audio