Jak se rodí inscenace

31. říjen 2013

V úterý 22. října měla premiéru sedmá a zatím poslední hra dramaturga, dramatika a redaktora Českého rozhlasu Jana Sulovského s názvem Mladík od Zlaté štiky, která pojednává o krátkém působení skladatele Gustava Mahlera v Olomouci..

Gustav Mahler působil v německém operním divadle v Olomouci od 11. ledna do 18. března 1883. Během svého kratičkého angažmá se musel potýkat s provinční průměrností, přesto se mu jako dirigentovi podařilo úspěšně nastudovat několik oper.

Jako olomoucký patriot se Jan Sulovský ve své dramatické tvorbě zaměřuje hlavně na osobnosti spjaté s Olomoucí či Olomouckým krajem. Od roku 1997 tak vznikly inscenace o generálu Lafayettovi, Václavu III., Františku Josefu I., Karlu Dittersovi z Dittersdorfu, Karlu Sabinovi a historii města Uničova.

Jan Sulovský své hry inscenuje se skupinou olomouckých herců, kterou v současné době tvoří Vladimír Hrabal, Jaroslav Krejčí, Václav Bahník, Petr Kubes a Lenka Kočišová.

Jak se rodí hra a její jevištní podoba, přiblíží Zvědavý mikrofon v sobotu 2. listopadu.

autor: av
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.