Jak se srovnat s bolestí a dát se dohromady psychicky i fyzicky? Mistrovský kurz ultramaratonského cyklisty Jiřího Hledíka

21. duben 2022

„Nejsou to žádné složitosti. Žádné poučky z knížek a rychlokurzů. Psal to sám život, a to v extrémních podmínkách, kde nic neokecáš.“ Jiří Hledík má rád život, pohyb a změny. Jeho Mistrovský kurz by klidně mohl směřovat do oblasti jaderné fyziky, která jej živí už čtyřicet let. Ale místo do nitra atomů zve k prozkoumání jiné své vášně. Jeho doménou jsou totiž ultramaratonské závody v cyklistice. I přes docela pozdní start se v nich stal skutečným mistrem světového formátu.

„Věk je jen číslo,“ tvrdí Jiří Hledík. Sám šlapání do pedálů plně propadl až po čtyřicítce a v závodech světové ultramaratonské série začal pravidelně startovat až v padesáti. „Když to shrnu, tak během několika let jsem vypil cyklistický koncentrát na ex, abych začal poměřovat své síly a schopnosti s Evropskou a světovou špičkou v mé věkové kategorii,“ říká lektor nového Mistrovského kurzu Dvojky.

Poslechněte si od zkušeného borce, jak na to. Co musí člověk udělat, aby mohl pomýšlet na vrcholový sport ve zralém věku? Jak se vypořádat s bolestí, jak si srovnat priority, dát se dohromady fyzicky i psychicky? Učte se od těch nejlepších!

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.