Jak se v zimě starat o pokojové rostliny? Tady je sedm důležitých rad

16. leden 2024

Zalévat? Přihnojovat? Tvarovat? Přesazovat? Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu říká: „Ano, ale musíte znát tu správnou míru.“

Pokojové rostliny mají během zimy období vegetačního klidu. Přesto jim musíme věnovat pozornost, aby úspěšně a v dobré kondici přečkaly do jara.

Teď v lednu můžete například řadu pokojovek přesadit. A co je důležité?

1) Substrát. Musí být plně vyzrálý, důležitá je prohlídka, jestli v nich nejsou nerozložené kousky. Zkontrolujte, zda v substrátu není nechtěný škodlivý hmyz. Mnohonožky, larvy různých velikostí, barev… Dáte substrát na topení, jestli se z něho po zahřátí něco nebude snažit dostat. Je-li potřeba desinfekce substrátu, zvolte propařením, propečením v troubě, mikrovlnce, nebo několikerým prolitím horkou vodou.

Čtěte také

2) Nezapomeňte vyčistit květináč. V případě použití pálené keramiky jí musíme vyloužit ve vodě, aby se z ní vymyly ev. jedovaté látky, které při pálení vznikají.

3) Při přesazení rostliny dělíme, tvarujeme, usměrňujeme v růstu. Musíme si nastudovat, jestli náhodou nejsou třeba jen trochu jedovaté, raději pracujeme v rukavicích.

4) Po přesazení, kdy nějak poškozujeme kořeny, zalijeme nejdříve až druhý den. Kořeny budou mít sice malý, ale čas na poraněních vytvořit něco jako je stroupek.

5) Oddělené části můžeme použít na zakořenění.   

6) V substrátech bývá hnojivo maximálně na šest týdnů. Jestli chceme, aby rostliny přibývaly na objemu, kvalitě, musíme ještě několikrát za sezonu přihnojit.

7) Nezapomeňte, že substráty jsou odlišné například pro běžné pokojovky, pro vápnostřežné rostliny, pro epifyta (zejména orchideje, bromelie), sukulenty a kaktusy.  

A víte, že mnohé rostliny i čistí vzduch v místnosti od nežádoucích chemických látek a záření?

Mnohé další dobré rady si poslechněte v rozhovoru s Ivanem Dvořákem z Českého zahrádkářského svazu.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio

Související