Jak si zabezpečit domov v době delší nepřítomnosti? Třeba zařízením na simulaci přítomnosti

23. srpen 2018

Odborník Jan Hrnčíř v naší radioporadně na téma: Jak si zabezpečit domov v době delší nepřítomnosti? Novinky v zabezpečení oken a dveří. Zařízení na simulaci přítomnosti.

S dovolenou se raději moc nechlubte na sociálních sítích
To působí přímo jako pozvánka pro zloděje. Pokud už jste někdy dřív sdílely fotky, na kterých je vidět vaše domácnost, zloději přesně vědí, kdy mají přijít a jak velké vozidlo si s sebou vzít.

Pořádně zamkněte!
Dnes už existují zabezpečovací systémy, kterým se říká all-in-one, neboli vše v jednom. Mají vestavěnou kameru, pohybové čidlo, mikrofon, reproduktor i sirénu. Dokáží spolehlivě rozeznat pohyb v zorném poli. Tím dojde k aktivaci sirény a okamžitě obdržíte i notifikaci na mobilní telefon nebo chytré hodinky. Pak už stačí jen kouknout na video přenos a zavolat policii. Navíc jste schopni na základě záznamu, který zařízení pořídí, poskytnout i popis pachatele.

Co když chci zajistit více pokojů?
Systémy vše v jednom lze velmi jednoduše rozšiřovat. Například další kamerou nebo bateriově napájeným pohybovým čidlem nebo je to takzvaný intelli tag, což je čidlo pro okna či dveře, které dokáže rozeznat už pokus o vloupání pomocí otřesů! Celý systém pak lze jednoduše ovládat pomocí aplikace, případně jednoduchou klíčenkou, kterou využijeme pro zajištění systému při odchodu z domu, zapnutí nočního režimu nebo třeba vyhlášení nouzového poplachu, což je dobré například pro seniory.

Klíče často končí ve ztrátách a nálezech

Další funkce těchto systémů?
Dokážou vám poslat upozornění, že se děti vrátily domů ze školy. Umí komunikovat například s kouřovým čidlem a kameru lze aktivovat kdykoliv, když se chcete podívat třeba co dělá váš domácí mazlíček.

Jak dlouho zabere montáž takovéhoto systému?
Stačí pouze zapojit do zásuvky, položit na správné místo a spárovat s aplikací. Přidání všech periferií poté probíhá také s pomocí mobilního telefonu, kde vidíme tipy kam čidlo umístit.

Další způsoby zabezpečení:
Pro okna se velmi často používají rolety, které poté plní dvojí funkci. Jsou ochranou před vloupáním i před sluncem.
Základem jsou vždy kvalitní dveře s kováním. Dnes se čím dál více používají vícebodové zámky, které velmi dobře odolávají pokusům o vyražení nebo vypáčení. Samozřejmostí by pak měla být i kvalitní cylindrická vložka a kování minimálně ve třetí bezpečnostní třídě. A samozřejmě zamykat, zamykat a zamykat.

Jan Hrnčíř ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Chytré zámky: umožňují odemykání například mobilem, číselným kódem nebo čipem. Pokročilejší pak dokonce vzdálené odemykání nebo vzdálené zřízení přístupu. To se hodí hned z několika důvodů. Například potřebujete někoho vpustit do domu, aby vám zalil květiny. Jednoduše mu zřídíte z aplikace v mobilu dočasný přístup, odešlete autorizační SMS a jemu potom bude umožněn vstup po stanovenou dobu a den. Nebo v případě havárie vody odemknete dveře správci nebo hasičům například z pláže v Chorvatsku.

Třešničkou je potom plná evidence průchodů dveřmi a nastavitelné notifikace, kdy mi na mobilu vyskočí hlášení, že jsou děti doma zpět ze školy.

A jeden z typických scénářů?
Odcházím do zaměstnání.. Při odchodu stisknu tlačítko těsně vedle dveří a to spustí scénář Odchod práce, kdy dojde k zatažení rolet, vypnutí světel, spuštění alarmu a uzamknutí dveří. Naopak při příchodu domů odemknu dveře aplikací, kódem nebo čipem a systém mi rozsvítí světlo v předsíni, vytáhne rolety v kuchyni a obývacím pokoji a vypne alarm.

Celou radioporadnu s Janem Hrnčířem si můžete poslechnout v našem audio-archivu: 

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související