Jak udržet čisté Nýrsko? Sehnat brigádníky je totiž takřka nemožné

25. červenec 2019 15:35

V Nýrsku si letos technické služby musí při údržbě zeleně vystačit s kmenovými zaměstnanci. Sehnat brigádníky z úřadu práce jako v minulých letech je totiž takřka nemožné.

Udržovat pořádek a hlavně zeleň v Nýrsku na Klatovsku je čím dál těžší. A to i přesto, že v posledních letech je trendem snižovat počet sečí. Jenže zatímco dřív si na sezonní práce najímali nezaměstnané z úřadu práce, teď tam vzhledem k nízké nezaměstnanosti žádné brigádníky neseženou.

Pracovníci technických služeb Nýrsko právě sečou trávu u lesního divadla. „Musíte být oblečená, protože jsou tu kameny, sklo nebo i flašky a to lítá,“ popisoval práci s křovinořezem Josef Romanský. Největší problém při sečení představují nezodpovědní pejskaři a psí výkaly.

Na tomto úseku pracuje deset lidí, tolik jich má město k dispozici. V loňském roce využívali technické služby asi deset lidí z úřadu práce. Letos mají z úřadu jen jednoho až dva pracovníky.“ Všechno je to zapříčiněno nedostatkem pracovních sil na trhu práce,“ vysvětloval starosta Nýrska Miloslav Rubáš.

Práce je dost pro všechny

Tento rok poprvé vypomáhají studenti, ale nemohou pracovat s mechanickým nářadím, a tak hrabou a uklízí trávu. „Ideální stav pro letní údržbu je nekonečný počet lidí. Zaměstnáme jich třeba sto a všichni si práci najdou,“ dodal ředitel technických služeb Jan Hladík. S nástupem horšího počasí ale už nejsou pracovníci v takovém počtu pro venkovní práce využitelní.

Lidé jsou letos v celodenním zápřahu včetně sekaček a křovinořezů a osm hodin při současných letních teplotách je opravdu dost. „Dříve ráno sekat nemůžeme kvůli rušení klidu a stížnostem občanů,“ dodal Jan Hladík.

„Je to těžká práce, když máte na zádech šest až sedm kilo nějakých osm hodin. Stává se, že nás někdo pochválí, ale jsou také kritiky. Jenže to jsou lidé, kteří nikdy nic neudělají, jenom kritizují,“ popisoval svou práci jeden z pracovníků Jiří Hošťálek. Technické služby mají v Nýrsku na starosti 15 hektarů zelených ploch.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio