Jak volit v karanténě? Ve středu se konají drive-in volby, stanoviště jsou otevřená do 15:00

30. září 2020

Jste kvůli koronaviru v karanténě nebo v izolaci, ale i tak byste chtěli volit v krajských a senátních volbách? Stačí sednout do auta. Právě dnes můžete odevzdat svůj hlas na jednom z víc než 70 míst v republice.

Lidé, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě, mohou volit ve středu 30. září od 7:00 do 15:00, a to v autě na takzvaných drive-in stanovištích po celé republice. 

Jak volby na drive-in stanovištích probíhají?

Nevystupujte z auta a mějte u sebe občanský průkaz i potvrzení o nařízené karanténě – od lékaře, nebo od hygieny. Drive-in místa jsou v každém okrase, jsou otevřená pouze ve středu 30. 9 od 7 do 15 hodin. V případě druhého kola senátních voleb budete mít tuto možnost ve stejném čase o týden později, a to ve středu 7. října.

Na volby, které provázejí mimořádná opatření, se připravují i statistici. „Hlasy z drive-in stanovišť se uloží na krajském úřadě u takzvané sčítací komise. Ta je bude sčítat až v sobotu,“ popisuje první místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová.

Přísná hygienická opatření

Volby do zastupitelstev krajů a do třetiny Senátu se konají v pátek 2. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 8:00 do 14:00. Případné druhé kolo senátních voleb bude v pátek 9. a v sobotu 10. října ve stejných časech

„Pro tyto volby máme připraveno 2600 zaměstnanců, kteří se budou podílet na zpracování výsledků. Máme i větší množství lidí v záloze, než je obvyklé. Přesto se může stát, že zpracování bude trvat o něco déle, lidé se nám také mohou dostat do karantény,“ říká Eva Krumpová z ČSÚ. 

Čtěte také

Sčítání hlasů začne v sobotu odpoledne poté, co se ve dvě hodiny uzavřou volební místnosti. „Přijali jsme spoustu opatření hlavně v přípravě, rozdělili jsme klíčové pracovníky do týmů, aby se nepotkávali a byli v sobotu v plném nasazení. Samozřejmě budeme dodržovat přísná hygienická opatření i ve zpracovatelském sále,“ uzavírá místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.