Jak vybrat kvalitní psí granule? Pozorně sledujte složení na etiketě

15. duben 2024

Kvalitní krmivo bychom měli vybírat na základě složení granulí. Každé krmivo má na obalu svou etiketu se složením. Nejdůležitější položkou je poměr masa, jak sušeného tak i čerstvého. Ve složení by mělo být na prvním místě, pokud tam není, je něco špatně.

Podle odborníka na psí krmivo Martina Pučálky by krmivo mělo být ideálně bez obilovin a s velkým obsahem masa: „Nejlepší je kombinace čerstvého a sušeného masa. Pokud má váš pes problémy se zažíváním či různé alergie, sáhněte při volbě krmiva pro jednoproteinových recepturách.“

Psí a kočičí granule se liší poměrem živočišných a rostlinných proteinů

Takové krmivo bude pouze z lososa, krůty, jehněčího nebo kachního masa. „Díky tomu si i můžete vyzkoušet, jaké maso vašemu psovi prospívá nejlépe. Nejvíce bývají psi alergičtí na nejčastěji používané maso, tedy kuřecí a hovězí, ” vysvětluje Martin Pučálka.

Složení na etiketě se píše sestupně dle obsahu dané suroviny. Pokud granule obsahují čerstvé maso, je to ukazatel vysoce kvalitního krmiva, protože právě to zvyšuje chutnost granulí a přináší do jídelníčku i méně tepelně zpracované bílkoviny. Součástí složení by měl být i tuk, nejvhodnější je ten živočišný, a to ze stejného druhu masa jako je základní složka. Například krmivo s lososem by mělo obsahovat tuk z lososa a ne kuřecí. Díky tomu se odlehčí zažívacímu traktu zvířete.

Pšenici ne, brambory ano

Na obalu se uvádí také přílohy, ne všechny jsou ale vhodné. „Velice se nám osvědčily receptury krmiva s batáty, hnědou rýží, bramborami nebo hrachem. Pokud můžete, vyhněte se kukuřici a pšenici, obsahuje totiž lepek, který je pro psí zažívání nevhodný,” upozorňuje Martin Pučálka.

Odborník na psí krmivo Martin Pučálka

Pokud ve složení není příloha nebo přesný druh masa blíže specifikovaný, je vhodnější se tomuto krmivu opět vyhnout, stejně tak jako krmivu s obsahem soli, umělých barviv a různých dochucovadel. Granule by měly být konzervovány vitaminem E, rozmarýnovým extraktem nebo kyselinou citronovou.

V krmivu se vyskytují i další složky. Vhodné jsou například tzv. superpotraviny a bylinky, které příznivě působí na zdraví a kondici psa.

Proč jsou právě brambory vhodné jako příloha do granulí? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související